Krakov a ďalších desať poľských miest hostia tretie Európske hry: V hre medaily, ale najmä olympijské miestenky

Aj európska olympiáda by sme mohli nazvať podujatie, ktorá zajtra slávnostne otvoria v Krakove. A to nielen pre jeho veľkosť: v 26 športoch ...
  • Zdroj: TASR

Aj európska olympiáda by sme mohli nazvať podujatie, ktorá zajtra slávnostne otvoria v Krakove. A to nielen pre jeho veľkosť: v 26 športoch bude súťažiť viac ako 7 000 športovcov a športovkýň zo 48 krajín o 247 medailových kolekcií, ale aj preto, že podobne ako na olympiádach sa súťaží už deň pred slávnostným otvorením. To je v Krakove na programe zajtra, no atléti začali súťažiť už v utorok.

FOTOGALÉRIA: Európska olympiáda

O štart v Krakove je veľký záujem aj preto, lebo v dvanástich športoch to budú zároveň európske šampionáty a v desiatich pôjde o priamu kvalifikáciu do Paríža 2024.

Na rozdiel od predošlých hostiteľov EH v Baku 2015 a Minsku 2019 budú III. európske hry na obrovskom území. Vlastne v 11 lokalitách a aktéri budú bývať v troch dedinách (hlavná bude v Krakove, atléti budú v Chorzówe a strelci vo Vroclave) a v hoteloch v ďalších 6 lokalitách (Oswienčim, Zakopané/Nowy Targ, Krynica-Zdrój/Nowy Sacz, Rzeszów, Tarnów a Myślenice).

Najväčšia vzdialenosť medzi dejiskami súťaží je až okolo štyristo kilometrov. „Výprava sa vlastne pohromade nestretne. Nielen pre rozdrobenosť dejísk, ale aj preto, lebo príchod jednotlivých častí výpravy môže byť najskôr tri dni pred začiatkom súťaží a odchod už na druhý deň po ich skončení,“ skonštatoval vedúci našej výpravy Roman Buček, ktorý už v Krakove zarezáva niekoľko dní. Poznamenal, že poľskí organizátori chystajú v dedinách rôzne aktivity, hoci športovci majú prísne danú dĺžku v dejiskách svojich zápolení...

Slovenská výprava chce najmä rozšíriť počet miesteniek na olympijské hry v Paríži. Trinásť mesiacov pred začiatkom najväčšieho športového sviatku má na konte zatiaľ tri, všetky v športovej streľbe. Vo výprave je však aj viacero adeptov na medaily v olympijských, ale aj neolympijských športoch. Doplňme, že z Baku sa výprava Slovenska vrátila s bilanciou 1 zlatá, 3 strieborné, 3 bronzové medaily a z Minska s bilanciou 0 - 1 - 3.

SLOVENSKO V 20 ŠPORTOCH:

- atletika (46), športová streľba (16), rýchlostná kanoistika (13), vodný slalom (12), stolný tenis (8), šerm (7), box (6), kickbox (5), bikros (4), teqball (4), horská cyklistika (3), lukostreľba (3), bedminton (2), letné skoky na lyžiach (2), športové lezenie (2) , thajský box (2), umelecké plávanie (2), karate (1) a taekwondo (1)

(ilustračné foto)
Bolestivá rana pre československý šport: Zomrela držiteľka († 71) juniorského rekordu Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});