Berlín patrí Svetovým hrám špeciálnych olympiád: Slováci nechcú byť len do počtu

Ceremoniálom, za aký by sa nemohla hanbiť žiadna olympiáda, sa v Berlíne začali 16. Svetové hry špeciálnych olympiád.
  • Zdroj: Špeciálne olympiády Slovensko

Ceremoniálom, za aký by sa nemohla hanbiť žiadna olympiáda, sa v Berlíne začali 16. Svetové hry špeciálnych olympiád.

Na svetoznámom Olympijskom štadióne v Berlíne pochodovalo pred 50-tisíc divákmi 7 000 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením zo 187 krajín sveta, medzi nimi aj 76-členná výprava Špeciálnych olympiád Slovensko.

FOTOGALÉRIA: Špeciálne olympiády
Naša historicky najväčšia výprava sa predstaví v dvanástich športoch: atletike, boccii, cyklistike, jazdectve, modernej gymnastike, plávaní, stolnom tenise, tenise, golfe, jazde na kolieskových korčuliach a v unifikovanom tenise, v unifikovanom stolnom tenise, v unifikovanom futbale a v unifikovanom volejbale.

Ako prvá súťažila v slovenských farbách moderná gymnastka Ela Grebečiová. Hry oficiálne otvoril nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, pripojili sa aj berlínsky primátor Kai Wegner a nemecká ministerka vnútra a sociálnych vecí Nancy Faeserová. Vrcholom otváracieho ceremoniálu, súčasťou ktorého bolo aj zapálenie ohňa podujatia, bolo vystúpenie nórskej skupiny Madcon so skladbou Are you ready či známej americkej skupiny Blue Man Group. Na štadióne nechýbal maskot hier – srdiečko Unity.

„Otvorenie malo všetky atribúty olympijského ceremoniálu. Vztyčovanie vlajky, zapálenia ohňa, nástup výprav. Tá naša zaujala v bielo-sivo-čiernom oblečení s červenými doplnkami, ale najmä plecniakmi od ÚĽUV-u a mašľami vo vlasoch dievčat, ktoré pre ne vyrobila slovenská športovkyňa s intelektuálnym znevýhodnením Katarína Kostelníková,“ opísala prvé dojmy z berlínskeho pobytu Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});