Pred finále NHL hrozil krvavý masaker: Muž skončil za mrežami!

Polícia v americkom meste Las Vegas iba štyri hodiny pred začiatkom piateho stretnutie finále play-off zámorskej NHL medzi domácim tímom ...
  • Zdroj: TASR/AP

Polícia v americkom meste Las Vegas iba štyri hodiny pred začiatkom piateho stretnutie finále play-off zámorskej NHL medzi domácim tímom Golden Knights a klubom Florida Panthers zatkla muža, ktorý sa vyhrážal hromadnou streľbou v priestoroch aréne, v ktorej neskôr domáci získali prvýkrát v histórii organizácie slávny Stanleyho pohár.

Podľa správy o zatknutí šlo o 33-ročného Matthewa DeSavia, ktorý trpí duševnou chorobou a v minulosti z podobných dôvodov skončil za mrežami už viackrát. Dokument neuvádza, či bol uvedený muž ozbrojený, keď skončil v rukách strážcov zákona.

Podľa vyšetrovateľov sa podozrivý muž v utorok prostredníctvom textových správ, telefonátov aj správ na sociálnych sieťach vyhrážal, že "zostrelí" zápas proti Floride Panthers a pôjde o masaker, ktorý sa minimálne vyrovná tomu, ktorý sa v Las Vegas udial v októbri 2017, kedy pri hromadnej streľbe zahynulo 60 osôb. Šlo vtedy o najtragickejšiu masovú streľbu v dejinách USA. V utorok údajne minimálne tri osoby kontaktovali políciu a upozornili na podozrivého.

Podľa súdnych záznamov od roku 2014 zatkli DeSavia niekoľkokrát, väčšinou šlo o domáce násilie či prenasledovanie, ale za mrežami bol už aj za vyhrážanie sa teroristickým činom. Súd uvedené informácie zatiaľ nepotvrdil, no záznamy muža údajne poukázali na to, že dostal príkaz podrobiť sa vyšetreniu, ktoré by vyhodnotilo jeho duševnú spôsobilosť.

Valach má silnú povahu, ale teraz si už povedal, že stačilo.
Juraj Valach už nezniesol ataky na rodinu a deti: Kvôli vyhrážkam som zmazal účty! Zobraziť článok

Podľa verejného obhajcu, ktorý v minulosti zastupoval DeSavia pred súdom, mužov diagnostikovali duševnú chorobu a zistilo sa, že nie je spôsobilý postaviť sa pred súd. Namiesto príslušnej liečby však zotrval 70 dní za mrežami, pretože v žiadnom psychiatrickom zariadení štátu Nevada neboli voľné lôžka.

Okrem obvinenia z vyhrážania sa teroristickým činom hrozí DeSaviovi aj obvinenie u prenasledovania a porušenia zákazu priblíženia sa. Spomínaný muž by sa mal postaviť pred súd počas nasledujúceho týždňa, minimálne dovtedy zostane v cele predbežného zadržania.

Na archívnej snímke Roman Čechmánek.
Slávny český hokejista si vypočul rozsudok: Absolútny pád až na dno! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});