Historický úspech mladého vozičkára na Roland Garros: Prekonal aj Rafaela Nadala!

Japonský tínedžer Tokito Oda v sobotu triumfoval na Roland Garros v kategórii vozičkárov. V 17 rokoch a 33 dňoch sa stal najmladším tenistom ...
  • Zdroj: TASR/AP

Japonský tínedžer Tokito Oda v sobotu triumfoval na Roland Garros v kategórii vozičkárov. V 17 rokoch a 33 dňoch sa stal najmladším tenistom v histórii, ktorý vyhral mužský grandslamový turnaj. Prekonal tak rekord Michaela Changa. Z aktívnych tenistov bol doteraz najmladší Rafael Nadal.

FOTOGALÉRIA: Historický úspech mladého vozičkára na Roland Garros

Tokito Oda vstupoval do turnaja ako nasadená dvojka a vo finále vyzval svetovú jednotku Alfieho Hewetta, ktorý je od neho o viac ako osem rokov starší. Na hlavnom kurte si s ním ale poradil bez väčších problémov 6:1 a 6:4. Získal tak svoj prvý grandslamový titul v kariére. Zároveň sa v pondelok posunie ne prvého miesto svetového rebríčka.

„Je to najšťastnejší deň v mojej kariére. Splnili sa mi dva sny," rozplýval sa bezprostredne po výhre talentovaný mladík. Medzinárodná tenisová federácia potvrdila, že sa stal najmladším mužom, ktorý kedy vyhral grandslamový turnaj.

Djokovič s Alcarazom si na kurte nič nedarovali.
Carlos Alcaraz predviedol najkrajší úder Roland Garros: Rozjasal divákov aj Novaka Djokoviča! Zobraziť článok

​Medzi ženami je veková hranica posunutá ešte o niečo nižšie. Najmladšou grandslamovou víťazkou v histórii je Martina Hingisová, ktorej sa to na Australian Open v roku 1997 podarilo v 16 rokoch a 117 dňoch.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});