Bieloruská tenistka ukázala odvahu: Otvorene skritizovala vojnu na Ukrajine i prezidenta Lukašenka

Bieloruská tenistka Aryna Sobolenková v utorok otvorene odsúdila inváziu na Ukrajinu, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko s podporou ...
  • Zdroj: TASR/AP

Bieloruská tenistka Aryna Sobolenková v utorok otvorene odsúdila inváziu na Ukrajinu, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko s podporou jej domoviny. Po postupe do semifinále Roland Garros vyhlásila, že nepodporuje vojnu a ani bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

FOTOGALÉRIA: Bieloruská tenistka ukázala odvahu

Sobolenková sa doteraz ku konfliktu nevyjadrovala. Počas grandslamového turnaja v Paríži na ňu vyvíjali tlak, aby sa dištancovala od svojho údajne blízkeho vzťahu s prezidentom, ktorý je kľúčový vojenský spojenec Moskvy. „Nepodporujem vojnu, čo znamená, že nepodporujem ani Lukašenka," povedal svetová dvojka po tom, čo v utorok zdolala Jelinu Svitolinovú z Ukrajiny 6:4, 6:4.

„V Bielorusku sme odohrali množstvo zápasov Pohára federácie. On (pozn. Lukašenko) bol na našich dueloch a fotil sa s nami. Vtedy sa nedialo nič zlé v Bielorusku a ani na Ukrajine či v Rusku," uviedla pred novinármi.

Česká tenistka Karolína Muchová sa po prvý raz v kariére predstaví v semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros.
Muchová prepisuje na Roland Garros históriu: Postúpila prvý raz do semifinále Zobraziť článok

Sobolenková predtým na Roland Garros zrušila dve plánované tlačovky s odôvodnením, že sa necíti bezpečne, pretože musela čeliť množstvu otázok na jej vzťah s Lukašenkom. K odsúdeniu vojny ju tlačili aj ukrajinské súperky, Marta Kosťuková po zápase 1. kola a ani Svitolinová v utorok jej nepodali ruku.

„Nechcem, aby bola moja krajina zapojená v akomkoľvek konflikte. Povedala som to už veľakrát, poznáte môj názor. A nechcem, aby bol šport zapletený do politiky, pretože ja som iba dvadsaťpäťročná tenistka. Ak by som chcela byť politická, nebola by som tu. Nechcem sa angažovať v politike," uviedla.

Mirka a Roger odpovedali na množstvo zvedavých otázok.
Roger a Mirka Federerovci na juhu Afriky: Paríž vymenili za Lesotho Zobraziť článok

Sobolenková sa v minulosti viackrát stretla s Lukašenkom. V roku 2018 si s ním vyžiadala osobné stretnutie medzi štyrmi očami, o čom informovala štátna agentúra Belta. O rok neskôr v rozhovore pre vtedy najväčší nezávislý portál Tut.by s nadšením hovorila o bieloruskom vodcovi. Režim portál zakázal po obrovských demonštráciách proti prezidentovi v roku 2020. Sobolenková si v posledný deň toho roku pripila na ten nasledujúci v Minsku práve s Lukašenkom a prezident sa o nej vyjadroval pochvalne aj v januári, keď vyhrala Australian Open.
 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});