Návrat jazdeckej tradície do srdca Európy: Danube Equestrian Festival je späť a ešte veľkolepejšie

Už po druhýkrát sa tradícia jazdeckých pretekov vráti do centra Bratislavy! Najprestížnejšie jazdecké podujatie na Slovensku Danube Equestrian ...
  • Zdroj: han

Už po druhýkrát sa tradícia jazdeckých pretekov vráti do centra Bratislavy! Najprestížnejšie jazdecké podujatie na Slovensku Danube Equestrian Festival je späť a ešte veľkolepejšie.

FOTOGALÉRIA: Danube Equestrian Festival

Po úspešnom pilotnom diely na nábreží Dunaja, tento rok projekt Danube Equestrian Festival zmení svoju cieľovú lokáciu. Na výnimočnosti pretekov, to ale ani zďaleka neuberie.

Už druhý júnový týždeň sa Národný futbalový štadión premení na veľkolepú jazdeckú arénu, ktorá vo svete nemá obdoby. Súťažiť sa totiž bude priamo na trávnatej ploche futbalového štadióna.

Druhý ročník Danube Equestrian Festival

Parkúrové preteky CSIO 3* Longines EEF Series sa vracajú do srdca Európy v novom šate. Tento rok sa Danube Equestrian Festival presunie do výnimočných priestorov Národného futbalového štadióna. Ten sa na niekoľko dní premení na špičkový jazdecký areál so všetkým, čo k tomu patrí. Najlepší jazdci a kone si zmerajú svoje sily priamo na trávnatej ploche futbalového štadióna. V spolupráci s firmou Karsten Koch bude na ploche vytvorená špeciálna piesková jazdecká aréna s rozlohou 50 x 90m. Na jej vytvorenie bolo potrebných až 75 nákladných áut špeciálnej pieskovej zmesi. Podobne bude vytvorené aj opracovisko s rozlohou 28 x 55m, nachádzajúce sa pred štadiónom. Z opracoviska budú jazdecké dvojice vchádzať bránou už priamo na štadión. Kone budú ustajnené v boxoch na uliciach Kalinčiakova a Viktora Tegelhofa. Kamióny na prepravu koní budú parkovať na štadióne Interu Bratislava. Táto exkluzívna lokácia prináša so sebou nové, unikátne a hlavne väčšie priestory pre športovcov, divákov aj partnerov. Podujatie bude hostiť 230 koní, s elitnými jazdcami zo 17 krajín sveta. Tohtoročným autorom parkúrov bude svetoznámy staviteľ Elio Travagliati z Talianska, ktorý sa podieľal aj na Olympijských hrách v Tokiu.

Craig Ramsay pokračuje pri slovenskej reprezentácii.
Craig Ramsay sa definitívne rozhodol: Povedie ešte slovenskú reprezentáciu? Zobraziť článok

Tí najlepší jazdci a družstvá si počas štyroch súťažných dní rozdelia celkovú finančnú dotáciu v hodnote až 180 000 eur. Na programe je spolu 20 súťaží obtiažnosti CSI1* a CSIO3* siahajúcich do výšky až 150 cm. Po výnimočne vysokej návštevnosti minulého ročníka, sa divácka kulisa tento rok môže vyšplhať až na počet 22 500 divákov. Za zmienku určite stojí atraktívne nočné skákanie pod umelým osvetlením vo štvrtok , ako aj dva hlavné vrcholy celého programu v podobe piatkovej večernej súťaže Longines EEF Series Poháru národov (rovnako pod umelým osvetlením) a nedeľnej odpoludňajšej hlavnej súťaže Grand Prix, ktoré sú súčasťou svetového jazdeckého rebríčka Longines Jumping Ranking.

Do piatkového Longines EEF Series Poháru národov nastúpi spolu 10 tímov a okrem Slovenska sa v ňom predstavia aj Česká republika, Maďarsko, Holandsko, Dánsko, Írsko, Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko a Egypt. Do domáceho družstva sú tento rok nominovaní 5 jazdci. Posilnia ho dvojnásobný účastník svetových jazdeckých hier Radovan Šillo, úradujúci dvojnásobný majster Slovenska Tomáš Kuchár, úradujúca majsterka Slovenska kategórie žien Dominika Gálová, slovenský reprezentant pôsobiaci v Česku Radovan Cibere, ako aj najmladší nominovaný jazdec nášho družstva, účastník majstrovstiev Európy v kategóriách juniorov a mladých jazdcov David Horváth. Spomedzi nich bude vybraná finálna štvorica. Diváci sa môžu tešiť aj na sprievodný program v podobe voltížnych vystúpení, ukážky drezúry v podaní Národného žrebčína Topoľčianky či vystúpenia niekoľkých známych spevákov ako napríklad Natálie Hatalovej, Ega alebo umelcov Novej scény. Rovnako bude k zakúpeniu aj špeciálny merch podujatia. A nemôže chýbať ani expo nákupná zóna. Pre deti bude pripravená zábavná detská zóna v spolupráci s nadáciou Slniečko na ceste, vďaka ktorej získava celé podujatie aj charitatívny rozmer. Návštevníci môžu vďaka tejto nadácií prispieť na detskú chirurgiu nemocnice Kramáre.

Slovenský obranca Patrik Koch (vľavo) atakuje tvrdým bodyčekom českého hokejistu Filipa Chlapíka na MS v Rige.
Koľko bude Patrik Koch zarábať v NHL? Arizona ho privítala videom Zobraziť článok

Vstup pre všetkých divákov je úplne ZDARMA. Potrebné je si ale stiahnuť bezplatný lístok cez stránku www.ticketportal.sk pod názvom podujatia CSIO Slovakia 2023. Celý program a všetky potrebné informácie na stránke www.csioslovakia.sk Pohár národov Európskej jazdeckej federácie Preteky Longines EEF Series sú súťažou Pohára národov, v ktorej tímy zložené zo 4 jazdeckých dvojíc súťažia v dvoch identických kolách obtiažnosti CSIO 3*. Tímy jednotilivých národov postupujú cez regionálnu kvalifikáciu do semifinále a len 10 najlepších tímov z krajín Európy, postúpi do finálového kola vo Varšave.

3x3 basketbal je na Slovensku čoraz viac populárnejší.
Bratislava privíta európsku špičku v 3x3 basketbale: Chýbať nebudú ani slovenské výbery Zobraziť článok

Víťazná krajina celej série Longines EEF Series, získa exkluzívny postup do Longines FEI skokového pohára národov divízie 1. Poslaním Európskej jazdeckej federácie je poskytnúť platformu na podporu vývoja a dostupnosti jazdeckého športu, pričom dobré životné podmienky a blaho koní sú hlavným princípom progresívneho a transparentného riadenia. Cieľom federácie, je okrem iného, podpora jazdeckého športu v duchu jednoty, solidarity, porozumenia a fair play, ako aj chrániť hodnoty európskeho jazdectva a presadzovať jeho etické normy.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});