Na Cavendisha si po cennom triumfe zaspomínal jeho bývalý kolega Peter Velits: Vždy bol férový!

Rozlúčka ako z ríše snov! Mark Cavendish (38) vyhral počas kariéry dohromady 162 pretekov, no jeho posledné víťazstvo v záverečnej 21. ...
  • Zdroj: Northfoto

Rozlúčka ako z ríše snov! Mark Cavendish (38) vyhral počas kariéry dohromady 162 pretekov, no jeho posledné víťazstvo v záverečnej 21. etape Girod’Italia v centre Ríma pre neho jednoznačne znamenalo veľa.

Giro d’Italia sú s najväčšou pravdepodobnosťou Cavendishovými poslednými pretekmi v Taliansku pred odchodom do dôchodku. Spomienky na cyklistickú legendu pre Nový Čas opísal ten najpovolanejší – bývalý pretekár Peter Velits (38). S hviezdnym Britom sa totiž poznajú z pôsobenia v tímoch Omega Pharma - Quick-Step či HTC - High Road.

FOTOGALÉRIA: Mark Cavendish

Od nedávneho potvrdenia odchodu do dôchodku na konci sezóny je na emocionálnej horskej dráhe. Cavendish objal svojich tímových kolegov a personál za cieľom na Piazza Venezia, na úpätí veľkolepého monumentu Altare della Patria, a objal aj desiatky jazdcov, ktorí mu gratulovali, vrátane Gerainta Thomasa. Ten mu pomohol s náskokom vo vysokej rýchlosti.

„Je to krásne, fenomenálny spôsob ukončenia Giro d’Italia,“ povedal Cavendish v cieli. „Moje prvé víťazstvo na Grand Tour bolo tu v Taliansku v roku 2008, v Reggio Calabria, takže vyhrať v Ríme je špeciálne. Je to prvýkrát, čo som tu pretekal, takže vyhrať je super. Svoju pretekársku kariéru v Taliansku som nemohol ukončiť lepším spôsobom ako víťazstvom v Ríme. Je to krásne miesto na preteky. Je to perfektné, naozaj dokonalé,“ dodal šťastný Cavendish, ktorého triumf neušiel ani Velitsovi.

Slovinský cyklista Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma si preberá cenu víťaza 106. ročníka pretekov Giro d'Italia.
Roglič s premiérovým triumfom na Giro: Pomsta za Tour de France 2020 Zobraziť článok

„Mark vždy rád jazdil v Taliansku, je však udivujúce, čo dokáže v takom vysokom veku predvádzať. Vyhrať najprestížnejšiu záverečnú grand tour etapu, to nie je vôbec jednoduché,“ uviedol Velits pre Nový Čas. Na Slovensku je však Cavendish kvôli incidentu s Petrom Saganom z Tour de France dodnes braný ako nepriateľ číslo 1, čo potvrdil aj Velits, no ten si na neho spomína v úplne inom svetle.

„Vždy to bol férový a tímový človek. Navyše bol prirodzený líder. Cením si na ňom veľa vecí, ktoré sa však väčšinou nedostali na kameru, pretože sa nepotreboval predvádzať. Vždy, po každom jednom víťazstve vedel oceniť pomoc tímu. Spája sa mi s ním preto hlavne férovosť. Bolo aj zopár vtipných príhod, ale narýchlo si teraz na žiadnu slušnú nespomeniem,“ uzavrel s úsmevom Velits.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});