Bronz Lotyšska na MS má dohru: Parlament narýchlo vyhlásil štátny sviatok

Lotyšský parlament v nedeľu večer narýchlo na pondelok 29. mája vyhlásil štátny sviatok po tom, čo hokejový tím na majstrovstvách sveta ...
  • Zdroj: TASR/AP

Lotyšský parlament v nedeľu večer narýchlo na pondelok 29. mája vyhlásil štátny sviatok po tom, čo hokejový tím na majstrovstvách sveta vybojoval bronzovú medailu.

FOTOGALÉRIA: Lotyšsko

V predĺžení Lotyši porazili Spojené štáty americké 4:3 a získali prvú medailu zo šampionátov od obnovy nezávislosti tejto baltskej republiky v roku 1991.

Návrh, aby bol dnešok na počesť víťazstva vyhlásený za štátny sviatok, na mimoriadnej schôdzi parlamentu podporilo 52 poslancov, nikto nebol proti a traja sa zdržali hlasovania, píše verejnoprávny portál lsm.lv. V odôvodnení zákona sa pripomína, že "od obnovy lotyšskej nezávislosti je hokej jednou z najobľúbenejších a najviac podporovaných športov a účasť lotyšských hokejových profesionálov je vždy pre lotyšskú spoločnosť veľkou udalosťou". Poslanci tiež uviedli, že dnešná spoločná oslava podporí národné sebavedomie a jednotu lotyšskej spoločnosti.

Online prenos zo zápasu o bronz  USA – Lotyšsko.
MS v hokeji 2023: Online prenos zo zápasu o bronz USA – Lotyšsko Zobraziť článok

Približne štvrtinu z necelých dvoch miliónov obyvateľov Lotyšska tvoria Rusi. Mnoho ľudí preto východného suseda vníma ako zásadnú bezpečnostnú hrozbu, a to najmä po ruskej invázii na Ukrajinu.

Lsm.lv uvádza, že jedným z dôvodov pre vyhlásenie dnešného mimoriadneho štátneho sviatku bolo to, aby ľudia mohli reprezentáciu prísť privítať v Rige po návrate z MS v Tampere. Ich rozhodnutie spôsobilo zmätky medzi majiteľmi rôznych prevádzok ohľadom toho, ako môžu otvoriť, aj medzi zamestnávateľmi, ktorí nemajú jasno, ako zaplatiť ľuďom, ktorí dnes dorazia do práce. Podľa plánu sa uskutočnia skúšky v školách, inak bolo ale vyučovanie zrušené, zatvorené sú aj štátne škôlky. Naopak, niektoré zdravotnícke zariadenia informovali, že budú fungovať ako vo všedné dni.

Lotyšský obranca Kristians Rubins oslavuje gól v súboji o bronz na MS 2023.
Senzácia dokonaná: Domáce Lotyšsko získalo na MS historický bronz! Zobraziť článok

Hokejisti sa na letisku pozdraví s novinármi a potom sa presunú do centra Rigy k Pomníku slobody, kde hlavné oslavy sa začnú okolo 13.00 h (14.00 h SELČ).

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});