Dobré meno Slovenska na MS 2023 šíria dve Slovenky: Jedna má v merku štatistiky, druhá médiá

Spoločného toho majú viac. Obe sa narodili v Bratislave, obe vystrelil do hokejového sveta seniorské šampionáty, ktoré v rokoch 2011 ...
  • Zdroj: IIHF/Andrea Spoirier

Spoločného toho majú viac. Obe sa narodili v Bratislave, obe vystrelil do hokejového sveta seniorské šampionáty, ktoré v rokoch 2011 a 2019 hostilo Slovensko a obe sú patrične cieľavedomé. Inak by sa ani Karolína Tančiboková (25), ani Michaela Grendelová (43) nedokázali presadiť v športe, v ktorom majú stále prevahu muži.

Sympatické Slovenky sú poslednými zástupkyňami nášho hokeja v Tampere, kde má jedna v merku hokejové štatistky, ktoré vidno v každom priamom televíznom prenose, a druhá novinárov, aby sa informácie dostali do celého sveta rýchlo a bez problémov. 

FOTOGALÉRIA: Dobré meno Slovenska na MS 2023 šíria dve Slovenky

Karolína Tančiboková: Z dobrovoľníčky result manažérka

Vášeň pre hokej získala doma v Skalici, kde žije. S rodinou odmalička chodila na všetky zápasy a sledovala duely NHL. Dnes môže o sebe povedať, že hokej je jej životom. Kvôli džobu pre Medzinárodnú hokejovú federáciu IIHF sa dokonca presťahovala do Zürichu a odtiaľ sa vydáva za vrcholnými podujatiami tohto športu. Na konte má tri svetové šampionáty mužov, MS žien, ale aj olympiádu v Pekingu.

Ako ste sa dostali k tomuto džobu?

- Pre IIHF som začala pracovať na majstrovstvách sveta v Bratislave 2019. Hľadali niekoho šikovného, kto by sa mohol zaučiť ako result manažér - teda niečo ako výsledkový manažér. Pôvodne som pracovala na akreditácii ako dobrovoľníčka, ale následne som sa presunula na IT oddelenie ako result manažérka.  

Semifinálový duel medzi USA a Nemeckom priniesol nádherné hokejové divadlo.
Ďalšie obrovské prekvapenie! Nemeckí hokejisti prvýkrát v histórii postúpili do finále MS Zobraziť článok

Čo je náplňou vašej práce?

- Začínam asi mesiac pred turnajom, mám na starosti registráciu hráčov na každý IIHF turnaj a pomáham Team Leadrom s celým procesom. Toto nám potom uľahčuje registráciu na turnaji, kde už všetky dáta sú skontrolované a pripravené na publikovanie. Result Manager má na starosti okolo 30 dobrovoľníkov, za ktorých je zodpovedný. Pred turnajom ich vždy zaučíme, aby všetci vedeli pracovať s IIHF Hydra systémom a preveríme si, že ovládajú pravidlá a procesy, ktoré sú súčasťou každého zápasu. Ak vidíme, že potrebujú viac tréningu, máme vždy pripravené testovacie zápasy, na ktorých im vždy všetko vysvetlíme. Majstrovstvá sveta mužov sú ešte špecifické v tom, že dodávame dáta a grafiku televízii v reálnom čase. Tieto informácie sú ihneď zdieľané so všetkými vysielateľmi, aby sa k divákom dostali počas zápasu. Tieto dáta sú zároveň hneď dostupné na IIHF web stránke, IIHF aplikácii, dodávané komentátorom a zobrazované na kocke na štadióne.

Aký je váš vzťah k hokeju a športu vôbec?

Pochádzam z hokejového mesta, s rodičmi som chodila odmala na hokej na každý jeden zápas v Skalici. Už počas základnej školy som pozerala záznamy zápasov NHL a naspamäť ovládala súpisky každého tímu. Aj keď som hokej nikdy nehrala, považujem sa za veľkého hokejového nadšenca. Šport vnímam ako dôležitú súčasť každodenného života. Prináša ľudom veľa emócií a konkrétne na hokejovom šampionáte vidím, ako spája ľudí. Ten okamih, pocit spolupatričnosti, ktorý zažijete iba na takomto turnaji, to je to, čo ma napĺňa.

Vybičované emócie v semifinálovom zápase Lotyšska proti Kanade.
Lotyšský finálový sen sa rozplynul: Zámorský favorit predviedol skvelý obrat v tretej tretine Zobraziť článok

Michaela Grendelová: Niektorých novinárov treba krotiť

Sama roky pracovala v médiách, tak najlepšie vie, čo novinárska rodina pre svoju prácu potrebuje. Ako mediálna manažérka IIHF dohliada, aby nič nechýbalo novinárom, ale na druhej strane ani neprekážalo zúčastneným tímom. Tento rok riešila len drobnosti, no s pobavením hovorí o tom, že niektorých kolegov z médií treba krotiť. Najmä tých, ktorí sú pre superzáber zo zákulisia ochotní riskovať aj úraz.

Ako ste sa dostali na tento šampionát?

- Mám to šťastie, že vďaka organizácii majstrovstiev sveta v hokeji na Slovensku spolupracujem s Medzinárodnou hokejovou federáciou IIHF vlastne už od roku 2010. Odvtedy sme zorganizovali 2x majstrovstvá sveta najvyššej kategórie v Bratislave a Košiciach v rokoch 2011 a 2019, medzičasom aj v roku 2017 šampionáty v inline hokeji v Bratislave a U18 v Spišskej Novej Vsi a Poprade a v roku 2020 juniorské majstrovstvá v Ostrave a Třinci. Vlastne môžem povedať, že vďaka Igorovi Nemečkovi, ktorý ma v roku 2010 zobral do organizačného tímu, som bola pri všetkých významných šampionátoch organizovaných na Slovensku a čiastočne aj v Česku. Na majstrovstvách sveta v Tampere som počas celého šampionátu. Zároveň ma teší, že spolu s Karolínou dvíhame počet žien, ktoré sa priamo podieľajú na organizácii MS. 

Jedna z najlepších a najkrajších hokejistiek sveta sa zasnúbila s vlastnou spoluhráčkou.
Jedna z najlepších a najkrajších hokejistiek sveta sa zasnúbila: Neuveríte, s kým bude mať svadbu! Zobraziť článok

V čom spočíva vaša práca v Tampere?

- Som mediálnou manažérkou IIHF, teda som za stranu medzinárodnej federácie partnerom pre miestnych organizátorov, dohliadam na to, aby novinári mali zabezpečené všetky podmienky na prácu a zároveň, aby dodržiavali všetky pravidlá. Musím povedať, že lokálny tím, ktorý tu MS organizoval aj minulý rok je skvelo zabehnutý, funguje bez zádrheľov. Je to práca so skvelými ľuďmi a najmä veľkými profesionálmi.

S akou absurdnou požiadavkou ste sa stretli?

- Žiadnou :) Novinári si želali mať v mediálnom centre v rámci snacku ovocie, ktoré tam prvé dni nebolo… Tak vidím, že sa posúvame smerom k zdravšiemu stravovaniu aj u médií :) Inak tu v Tampere máme celkovo okolo 200 novinárov, navyše k tomu je celá televízna operácia, to je bezmála 500 ľudí v oboch dejiskách. Prenosy z MS dávajú aj také krajiny ako Bangladéš, Brunei, Kajmanské Ostrovy, či Grónsko, ale napríklad aj 13 krajín Južnej Ameriky.

Tréner Gergely Majoross pôsobil v Nových Zámkoch 2,5 roka.
Tréner Gergely Majoross v Nových Zámkoch končí: Prijal lukratívnu ponuku zo zahraničia! Zobraziť článok

Karolína Tančiboková

- vek: 25

-miesto narodenia: Bratislava (ale trvalé bydlisko Skalica, prechodné Zurich)

- Škola: CEMS Master in Management Prague (Vysoká škola ekonomická, Praha)

- záľuby: okrem hokeja, keďže môj full time job je okolo hokeja, to je cestovanie, šport, tanec, organizovanie eventov, osláv, výletov.

Michaela Grendelová

- vek: 43

- miesto narodenia: Bratislava (žije v Bratislave)

- škola: žurnalistika a germanistika na Univerzite Komenského v Bratislave, doplnkové štúdium Universität Koblenz

- záľuby: na prvom mieste jej 3 deti a potom šport - cyklistika, lyžovanie, ski touring, turistika, beh, či joga.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});