Vojna medzi klubmi a zväzom pokračuje! Nebráňte Košiciam hrať v Lige majstrov: Jasná odpoveď Šatana!

Extraligové kluby poslali otvorený list Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Vyzývajú ho, aby nebránil účasti slovenského majstra ...
  • Zdroj: TASR/Roman Hanc

Extraligové kluby poslali otvorený list Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Vyzývajú ho, aby nebránil účasti slovenského majstra HC Košice v medzinárodnej Lige majstrov (CHL).

FOTOGALÉRIA: HC Košice

HC Košice je jeden z deviatich klubov, ktoré vyjadrili podporu Profesionálnej hokejovej lige (PHL). Tá chce riadiť extraligu samostatne bez SZĽH. "Vážené vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja a výkonný výbor SZĽH, týmto Vás vyzývame na prehodnotenie stanoviska k neúčasti extraligového majstra súťaže TIPOS Extraliga, mužstva HC Košice, v prestížnej medzinárodnej súťaži Liga majstrov - Champions Hockey League (CHL) v súťažnom ročníku 2023/24."

"Hokejový klub HC Košice si svoju účasť v Champions Hockey League športovo vybojoval na ľade v sezóne 2022/2023, keď sa TIPOS Extraliga hrala pod vedením SZĽH. Preto je viac ako prekvapujúci postoj zväzu spochybňovať podporu aktuálneho majstra z dôvodu neukončených rokovaní zmluvných strán, ktoré bude riešiť nastavenie a riadenie extraligy v budúcich sezónach. O tomto postoji informovalo SZĽH vedenie HC Košice oficiálnym listom," zverejnili hokejové kluby v stanovisku, ktoré poslali aj TASR.

V stanovisku sa ďalej uvádza: "Hokejová Liga majstrov (CHL) je prestížna súťaž, v ktorej by malo mať Slovensko zastúpenie v podobe aktuálneho majstra extraligy, čo na poslednom rokovaní v Košiciach avizovalo aj vedenie súťaže. Veríme, že vedenie SZĽH prehodnotí svoj postoj a umožní štartovať súčasnému extraligovému majstrovi HC Košice v CHL. Klub HC Košice je pripravený zodpovedne prevziať plnohodnotné zastúpenie v tejto medzinárodnej súťaži, čo deklaroval aj zaplatením štartovného poplatku (vo výške 20.000 eur)."

Podľa vyjadrenia SZĽH mal zástupca HC Košice na osobnom stretnutí potvrdiť vedomosť o tom, že klub, ktorý sa prihlási do Ligy majstrov, musí byť súčasťou súťaže, ktorá je riadená členskou federáciou IIHF. Zároveň uviedol, že si je vedomý toho, že je to podmienka CHL a nie podmienka SZĽH.

"V závere minulého týždňa sme HC Košice adresovali list, v rámci ktorého sme zástupcom slovenského majstra vysvetlili podmienky účasti v CHL. Zároveň sme dnes absolvovali spoločné rokovanie s výkonným riaditeľom HC Košice Miloslavom Klímom aj prezidentom CHL. Preto nerozumieme iniciatíve časti extraligových klubov, ktorá buď svojou nevedomosťou, alebo účelovou snahou, zavádza verejnosť," uviedol vo zväzovom stanovisku generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo.

"Slovenský zväz ľadového hokeja má dlhodobo záujem, aby slovenský zástupca participoval v Lige majstrov. V minulosti sme z dôvodu nezáujmu klubov prišli o miestenku pre slovenský tím. Už začiatkom kalendárneho roka sme sa pod hrozbou pokuty zaviazali, že slovenský majster nastúpi v CHL. Ktokoľvek písal výzvu extraligových klubov ohľadom účasti Košíc v Lige majstrov, je absolútny amatér, ktorý nerozumie kompetenciám SZĽH a ani marketingovému a ekonomickému fungovaniu CHL. Záujmom predstaviteľov Ligy majstrov je, aby bol HC Košice v našom zväzovom systéme patriacom pod IIHF, čo im samotný klub, bohužiaľ, doteraz negarantoval," uviedol prezident SZĽH Miroslav Šatan v stanovisku, ktoré poskytol zväz TASR.

SZĽH zároveň vyzýva časť extraligových klubov, aby "nerozdúchavali vášne v médiách účelovými vyjadreniami a energiu investovanú do týchto aktivít radšej využili na upokojenie situácie v slovenskom hokeji".

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});