Štvrťfinále bude pre slovenský hokej dôležité: Ako môže ohroziť náš postup na ZOH 2026?

Slovenskí hokejisti po štvrťfinálových účastiach v posledných dvoch svetových šampionátoch, skončili tentoraz za bránami najlepšej osmičky ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenskí hokejisti po štvrťfinálových účastiach v posledných dvoch svetových šampionátoch, skončili tentoraz za bránami najlepšej osmičky po základnej časti.

FOTOGALÉRIA: Slovensko - Nórsko

Účasť na MS v Rige sa tak pre zverencov Craiga Ramsayho skončila po zápasoch v skupine a zvyšok šampionátu môžu naši hokejisti sledovať už iba na diaľku. Pre slovenský hokej však bude záverečná časť šampionátu dôležitá. Ovplyvniť totiž môže našu účasť na ZOH v roku 2026.

Na olympiádu postupuje priamo 8 najlepších tímov podľa rebríčka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Ak chcú teda Slováci postúpiť na ZOH priamo a vyhnúť sa kvalifikácii, musia byť v prvej osmičke. Aktuálne v nej sú.

Hráči Lotyšska na MS 2023.
Slovenský sen o štvrťfinále sa rozplynul: Chýbalo päť minút, ďalej ide Lotyšsko! Zobraziť článok

Na MS v Rige obsadili konečné 9. miesto a pripíšu si 960 bodov. Budú ich tak mať spolu 3290. Predbehnúť v rebríčku ich ale môže Nemecko a Lotyšsko.

Lotyši k tomu potrebujú jednu podmienku: stať sa majstrom sveta. Táto alternatíva je ale dosť nepravdepodobná.

Vpravo brankár Slovenska Samuel Hlavaj, vľavo obranca Šimon Nemec a uprostred útočník Kanady Jack McBain v zápase.
Slovenský brankár si výkonmi na MS môže vypýtať pozornosť klubov zámorskej NHL Zobraziť článok

Nemecko sa môže dostať v rebríčku pred Slovensko v prípade, že vo štvrťfinále zdolá Švajčiarsko. Ak Nemci do semifinále nepostúpia, pripíšu si 1000 bodov a v rebríčku budú mať 3275 bodov, teda o 15 menej ako Slováci. Opäť teda budeme fandiť Švajčiarom, ktorí ak zdolajú vo štvrťfinále Nemecko, posunú Slovákov k priamemu postupu na ZOH 2026.

Otáznik je ešte nad Ruskom. Tomu v rebríčku patrí tretia priečka, ale či budú Rusi môcť na ZOH štartovať kvôli vojne na Ukrajine, sa rozhodne budúci rok.   

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});