Nedokázali to ani Česi: Suverénne Švajčiarsko ovládlo B-skupinu

Hokejisti Švajčiarska zvíťazili nad Českom 4:2 v nedeľňajšom zápase na MS v Rige.
  • Zdroj: TASR/AP

Hokejisti Švajčiarska zvíťazili nad Českom 4:2 v nedeľňajšom zápase na MS v Rige.

FOTOGALÉRIA: MS v hokeji: Česko - Švajčiarsko

Vďaka tomuto triumfu sa stali istými víťazmi základnej B-skupiny. Na čele majú 18 bodov a pred poslednými dvoma hracími dňami pred štartom play off ich už nikto nemôže predbehnúť.

Švajčiari rozhodli o víťazstve dvoma gólmi v druhej tretine, o oba sa postaral Andres Ambühl. Tridsaťdeväťročný útočník, ktorý je najstarší hráč na šampionáte, strelil v Rige svoj tretí gól a celkovo ich na MS zaznamenal už 27.

Česi, ktorí mali pred týmto duelom istý postup do štvrťfinále, nastúpia na svoj posledný zápas v skupine v utorok od 15.20 SELČ proti Kanade. Švajčiari budú hrať v rovnaký deň od 19.20 s domácim Lotyšskom.

B-skupina:
Česko - Švajčiarsko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Góly:
7. Červenka, 53. Kubalík (Červenka, Kempný) – 13. Loeffel (Fiala, Hischier), 24. Ambühl (Corvi, Kukan), 29. Ambühl (Fiala, Malgin), 56. Richard (Moser, Riat). Rozhodovali: Macfarlane (USA), Kaukokari - Hautamaki (obaja Fín.), Wyonzek (Kan.), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 7150 divákov.

Česko: Langhamer – Kundrátek, Kempný, Košťálek, Dvořák, Jordán, Zbořil, Němeček – Kubalík, Sobotka, Červenka – Beránek, Černoch, Flek – Tomášek, Špaček, Smejkal – Lenc, Zohorna, Voženílek – Kaut

Švajčiarsko: Mayer – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Loeffel, Marti, Geisser – Corvi, Hischier, Niederreiter – Ambühl, Malgin, Fiala – Simion, Haas, Miranda – Riat, Richard, Herzog – Senteler

Prvá tretina ponúkla vyrovnaný hokej, vyrovnané to bolo aj na tribúnach. Skóre otvoril v siedmej minúte po Simionovej chybe Roman Červenka, to však Švajčiarov vôbec nepoložilo a v trinástej minúte vyrovnal stav v presilovke Romain Loeffel. Švajčiarsky obranca napriahol od modrej čiary a na jeho ranu nemal brankár Langhamer nárok.

Druhá tretina bola veľmi bohatá na gólové šance, no presadiť sa dokázal len jeden hráč. V oboch prípadoch to bol Švajčiar Andres Ambühl. Najskôr skóroval strelou z medzikružia a následne šikovne usmernil prihrávku Kevina Fialu medzi betóny. Česi mali niekoľko sľubných šancí, najväčšiu Beránek, ktorého delili od gólu len centimetre. Aj Švajčiari mohli zvýšiť vedenie, ale Čechov podržal Langhamer a raz mu pomohla aj žŕdka po strele Fialu.

V tretej časti hry mohol najskôr znížiť Kubalík, ale Mayer podržal Švajčiarov kľúčovým zákrokom. Český útočník však predsa len prekonal brankára, keď v 53. minúte svojim ôsmym gólom na šampionáte dal nádej svojim spoluhráčom. Vzápätí mal aj ďalšiu šancu, ale tú nepremenil a trest prišiel onedlho na opačnej strane. Tanner Richard využil zaváhanie českej obrany a po peknej kombinácii uzavrel skóre duelu.

tabuľka:
1. Švajčiarsko  6 6 0 0 0 26:6  18 *
2. Česko        6 4 0 1 1 21:13 13 *
3. Kanada       5 3 1 0 1 20:7  11 *
4. Lotyšsko     6 3 1 0 2 17:14 11
      
5. SLOVENSKO    6 2 0 2 2 11:14  8
6. Kazachstan   6 0 2 0 4 10:28  4
7. Nórsko       5 1 0 1 3  5:11  4
      
8. Slovinsko    6 0 0 0 6  6:23  0 **
*  istá účasť vo štvrťfinále
** zostup do A-skupiny I. divízie MS

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay (hore vpravo), jeho asistent Ján Pardavý (hore vľavo).
Asistent trénera Pardavý: O tomto dookola presviedčame hráčov! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});