Potrebuje reset: Vynechá Paulína Bátovská-Fialková nasledujúcu sezónu?

Kráľovnou biatlonovej stopy sa podľa očakávania stala Paulína Bátovská Fialková (30), ktorá toto ocenenie získala aj vlani. V uplynulej ...
  • Zdroj: Jozef Fabo

Kráľovnou biatlonovej stopy sa podľa očakávania stala Paulína Bátovská Fialková (30), ktorá toto ocenenie získala aj vlani. V uplynulej sezóne skončila v hodnotení Svetového pohára celkovo na 17. mieste.

Dvakrát skončila štvrtá, konkrétne v pretekoch SP v slovinskej Pokljuke. Do top desiatky sa dostala šesťkrát. Nasledujúca sezóna má byť podľa jej slov oddychová. Čaká ju totiž operácia zápästia a nie je vylúčený ani prírastok do rodiny v podobe dieťaťa. Nový Čas sa po slávnostnom vyhlásení s Paulínou porozprával.

Paulína, aká bola z vášho pohľadu uplynulá sezóna 2022/2023, za ktorú ste získali ocenenie Kráľovná biatlonovej stopy?

- Sezóna bola dobrá, nemôžem to hodnotiť ako neúspech. Bola tretia najlepšia z hľadiska čísiel v mojom podaní. Avšak vnímam to i tak, že jej niečo chýbalo, a to bolo pódiové umiestnenie, čo ma mrzí, ale som spokojná z pohľadu toho, čo som do sezóny dala a ako to dopadlo. Bohužiaľ, na mňa to nevyšlo v uplynulej sezóne, ale vyšlo to v minulosti, takže nemôžem smútiť, že by sa mi to nikdy nepodarilo.

Určite vás najviac zamrzeli pri takto nabitej konkurencii dve štvrté miesta v Pokljuke, ako sa na to pozeráte s odstupom času?

- Bola to smola. Štvrté miesto je už naozaj krôčik od medaily, ale v tej chvíli som bola vďačná aj za štvrté miesto. Cítila som veľkú formu. Chýbal jeden presný výstrel a bolo by pódium. Takže ma to aj mrzelo, ale na druhej strane tešilo, že prichádzam do dobrej formy.

Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková sa pripravuje na streľbu v šprinte žien na 7,5 km v rámci 4. kola Svetového pohára v slovinskej Pokljuke.
Vynikajúca Bátovská Fialková! V Pokljuke predviedla najlepší výkon sezóny Zobraziť článok

Je po sezóne a tak nás zaujíma, čo v tomto jarnom období biatlonista zvykne robiť, už myslí tak trochu aj na nasledujúcu sezónu, pripravujete sa na ňu, udržiavate sa v kondícii?

- Fungujem v takom udržiavacom režime. Samozrejme trénujem, lebo ani pre zdravie nie je dobré uťať to. Hýbem sa. Čakajú má rôzne veci, nasledujúca sezóna bude taká oddychová. Mám totiž naplánovanú operáciu zápästia, ktorú si chcem teraz vyriešiť, pretože ide už o štyri roky odkladanú záležitosť. Ja i moje okolie to vníma tak, že je ,reset‘ už potrebný. Išla som 11 sezón v nejakom nastavení a nasadení, v mojom podaní s maximálnym. Chce to už trošku zmenu.

Máte túto operáciu zápästia naplánovanú?

- Už mala byť. Bohužiaľ, musela sa odložiť zo zdravotných dôvodov pána primára. Takže teraz komunikujeme o novom náhradnom termíne. Určite by som chcela absolvovať túto operáciu čím skôr.

Po operácii zápästia vás teda čaká i rekonvalescencia. Máte už teda určitú predstavu o nasledujúcej sezóne, ako by mohla byť z vašej strany a zo strany tímu nastavená?

- Nechcem predbiehať, pretože operácia je zložitejšia. Bude si vyžadovať dlhší čas na rekonvalescenciu. Uvidíme, kedy mi zdravie dovolí začať trénovať. Až potom budem môcť povedať, ako bude vyzerať moja sezóna a či vôbec.

Pozeráte sa aj do vzdialenejšej budúcnosti smerom k zimnej olympiáde 2026, ktorá bude už za vyše dva a pol roka? Zažiť ešte atmosféru pod piatimi kruhmi a zabojovať o medailu?

- Priznám sa, že po minuloročnej olympiáde už nie sú pre mňa OH cieľom tak, ako tomu bolo v minulosti. Je teraz skoro predbiehať. V uplynulej sezóne som išla krôčik za krôčikom, aj prípravu deň za dňom. Tak idem aj teraz a uvidíme, čo nám život prinesie.

Ivona Fialková: Zvažuje koniec kariéry?!

Aj Ivona Fialková zápasí so zdravotnými problémami. „Momentálne netrénujem naplno. Dohodli sme sa, že sa dám do poriadku. Mám dlhší čas problémy s imunitou. Stále sa mi vracajú choroby, najmä zápaly a ďalšie veci, ktoré by som nerada na verejnosti opisovala. To sa teraz snažím dať do poriadku. Následne v lete absolvujem stretnutie so zväzom a poviem definitívne stanovisko, ako to so mnou je a ako ďalej.“

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});