Kustód Marek Jenčík o pitnom režime hráčov na MS v Rige: Za zápas vypijú aj 50 litrov tekutín!

Každý detail je dôležitý a obzvlášť na takom podujatí, ako sú majstrovstvá sveta! Aj preto je dôležitou súčasťou našej výpravy kustód ...
  • Zdroj: archív M.J.

Každý detail je dôležitý a obzvlášť na takom podujatí, ako sú majstrovstvá sveta! Aj preto je dôležitou súčasťou našej výpravy kustód Marek Jenčík (49), ktorý sa stará o pitný režim celého tímu.

FOTOGALÉRIA: Pitný režim reprezentácie

Denníku Nový Čas prezradil, koľko tekutín spotrebuje slovenské mužstvo za samotný zápas a aj to, ako chalani dopĺňajú energiu počas turnaja v lotyšskej Rige.

Fanúšikov spod Tatier zaujímajú najmä výkony a výsledky zverencov trénera Craiga Ramsayho na prebiehajúcom šampionáte v Rige, ale určite nepohrdnú ani informáciami zo zákulisia našej výpravy. Jednou z nich je aj to, koľko tekutín zhruba spotrebuje slovenské mužstvo počas samotného zápasu na turnaji, čo všetko hráči pred a počas súboja pijú a ako si dopĺňajú energiu.

„Keď to zrátame všetko dokopy, tak to môže byť na celý tím aj 50 litrov tekutín. Chalanom pripravím najmä iontové nápoje, okrem toho majú k dispozícii čistú vodu, kolu, čaje, ale aj energetické drinky. Každý z nich má svoje zaužívané rituály a pije, čo už má odskúšané,“ povedal pre náš denník kustód Marek Jenčík.

Zatiaľ čo hráči prídu zhruba dve hodiny pred zápasom do Riga Areny, Jenčík sa musí o pitný režim postarať oveľa skôr. „V kabíne som už od ôsmej ráno, pretože musím pripraviť pitný režim aj na predzápasové rozkorčuľovanie či tréningy. Ale tam sa toho spotrebuje oveľa menej. A potom si predpripravím veci už na samotný duel, celkovo mi to trvá okolo 45 minút,“ pokračoval člen našej výpravy, ktorý prezradil aj to, čím okrem tekutín dopĺňajú chalani energiu cez stretnutie.

„Pred zápasom si dajú keksíky, čokoládu či oriešky, ale počas neho je to už zväčša iba ovocie a rôzne výživové gély,“ dodal Jenčík.

HLAVAJ: VYPOTÍM 2 AŽ 3 LITRE

Zápasy na svetovom šampionáte sú extra náročné pre gólmanov. Náš denník zaujímalo, koľko stratí na hmotnosti brankár Samuel Hlavaj (21) na jednotlivých dueloch v Rige. „Je to naozaj individuálne. Závisí to od náročnosti zápasu. Ak veľa robíte, tak sa aj viac zapotíte. U mňa to robí dve-tri kilá na stretnutie,“ prezradil Hlavaj.

Sedemdesiatdvaročný kouč vedie národný tím od roku 2017.
Craig Ramsay vytvoril na lavičke Slovenska nový rekord: Prekonal Júliusa Šuplera Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk