Najrýchlejším korčuliarom MS je Slovák: Nechytajú sa na neho Švajčiari ani Kanaďania

Hokej je označovaný za najrýchlejšiu hru na svete. Ak niekedy budete mať možnosť sledovať zápas NHL v predných radoch na ľade, budete ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Hokej je označovaný za najrýchlejšiu hru na svete. Ak niekedy budete mať možnosť sledovať zápas NHL v predných radoch na ľade, budete ohromení tým, ako rýchlo sa v skutočnosti hráči pohybujú.

FOTOGALÉRIA: Viliam Čacho

Niečo z toho sa stráca sledovaním zo sedadiel v hornej časti štadióna alebo v televízii, no aj tak sa rýchlosť korčuľovania dostala do sledovaných štatistík vrcholných hokejových podujatí. A Slovensko potešila správa, že nášmu reprezentantovi patrí prvá priečka nielen v nelichotivej štatistike najtrestanejších hráčov...

Hosťom Kristíny Pavlikovskej počas zápasu Slovenska s Nórskom bude bývalý slovenský hokejový reprezentant a tréner Ľubomír Pokovič.
MS v hokeji očami hostí Nového Času: Zápas s Kazachstanom rozobral Ľubomír Pokovič Zobraziť článok

Najrýchlejším korčuliarom doterajšieho priebehu šampionátu v Rige a Tampere je slovenský útočník Viliam Čacho (24), tvrdí facebook Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF. Podľa neho 24-ročný Trenčan na šampionáte dosiahol rýchlosť 37,59 kilometra za hodinu, čo neprekonal žiadny iný hráč. Druhá priečka patrí skúsenému českému kapitánovi Romanovi Červenkovi s 37,2 km/h a tretí je Nór Philip Granath (37,13 km/h).

Od roku 2019

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), ktorá je zodpovedná za majstrovstvá sveta a olympijský hokej, už roky sleduje, kto strelil koľko gólov, kto má najviac kanadských bodov, plus mínus hodnotenie, percentuálnu úspešnosť brankárov či trestné minúty - individuálne i tímové, no až v roku 2019 pridala do portfólia svojho tímu štatistikov pre svetový šampionát a olympijské turnaje aj meranie maximálnej rýchlosti hráčov.

Vpravo slovenský brankár Samuel Hlavaj, vľavo hráč Kazachstanu Roman Starčenko a za ním slovenský obranca František Gajdoš v zápase.
Kazachstan – Slovensko ONLINE: Obrovské sklamanie! Slováci získali len bod Zobraziť článok

Vzor Bondra?

Rýchle korčuľovanie bolo prednosťou viacerých slovenských hokejistov. Najznámejším z nich je Peter Bondra, ktorý je dvojnásobným víťazom súťaže Najrýchlejší korčuliar NHL, prvýkrát vyhral v roku 1997 a druhýkrát o dva roky neskôr. V zámorských komentároch sa pri jeho mene objavuje charakteristika, že bol jedným z najvýbušnejších korčuliarov všetkých čias, ktorému vďaka širokému postoju takmer nebolo možné vziať puk. Ak to súper chcel urobiť, musel to najskôr chytiť.

Historická jednotka

Tou je podľa viacerých zdrojov Bobby Hull, ktorému v roku 1968 spoločnosť Popular Mechanics namerala vraj rýchlosť 29,7 míle za hodinu, čo je 47,8 kilometra za hodinu. Našli sa takí, ktorí sa snažili tento údaj spochybniť, no neúspešne. Historicky najrýchlejším korčuliarom je stále Bobby Hull. A ako rýchlo dokážu korčuľovať súčasní hokejisti? Najrýchlejší dosahujú maximálnu rýchlosť približne 40 km/h, v zápale hry to je menej, tak 30 km/h. V NHL je aktuálne najrýchlejším korčuliarom Connor McDavid z Edmontonu, ktorému v končiacej sa sezóne 2022/2023 namerali 40,2 km/h.

Najrýchlejší korčuliari

1. Viliam ČACHO (SR) 37,59 km/h

2. Roman Červenka (ČR) 37,2 km/h

3. Philips Granath (Nór.) 37,13 km/h

4. Rudolfs Balcers 37,06 km/h

5. Rihars Bukarts (obaja Lot.) 37,01 km/h

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});