V Šamoríne na štarte aj Chris Nikic: Prvý človek s Downovým syndrómom, ktorý zvládol Ironmana

Šamorín očakáva počas najbližšieho víkendu ďalšiu výnimočnú udalosť pre fanúšikov triatlonu. Na štarte sa stretne viac ako 70 špičkových ...

Šamorín očakáva počas najbližšieho víkendu ďalšiu výnimočnú udalosť pre fanúšikov triatlonu. Na štarte sa stretne viac ako 70 špičkových triatlonistov z celého sveta, vrátane úradujúcich majstrov sveta zo španielskej Ibizy - Clémenta Mignona a Marjolaine Pierréovej.

Fotogaléria

V Šamoríne sa tiež bude počas víkendu bojovať aj o slovenské tituly v olympijskom triatlone.

Kvalitu potvrdzuje tiež zloženie mužskej štartovej listiny nedeľňajších hlavných pretekov The Championship, ktorá obsahuje sedem triatlonistov s postavením v top 30 svetového renkingu. Diváci sa môžu tešiť na neuveriteľnú atmosféru plnú emócií, športových výkonov a bohatý sprievodný program.

Aj intelektuálne znevýhodnení športovci

Už sobota ponúkne viaceré zaujímavé preteky vrátane majstrovstiev Slovenska v olympijskom triatlone a Slovenského pohára v šprint triatlone. Na Otvorených majstrovstvách Európy Špeciálnych olympiád v triatlone sa zúčastní 31 športovcov z 11 krajín sveta. 8 krajín je z Európy a sú to Taliansko, Nemecko, Monako, Estónsko, Izrael, Holandsko, Fínsko a Slovensko. Z mimoeurópskych krajín prídu športovci z USA, Portorika a Guatemaly.

Na štart sa opäť postaví Peter Išpold s Denisom Knapčokom, ktorí minulý rok potvrdili, že aj triatlonisti s intelektuálnym znevýhodnením zvládnu náročné preteky po boku zdravých súperov. Išpold i Knapčok sa postavia na štart Otvorených majstrovstiev Európy Špeciálnych olympiád v triatlone, ktoré budú v sobotu od 9.00 h v x-bionic sphere v Šamoríne.

Okrem slovenských reprezentantov sa do podujatia zapoja aj športovci s intelektuálnym znevýhodnením z 13-tich krajín. K favoritom pretekov bude určite patriť aj Američan Chris Nikic, ktorý ako prvý športovec s Downovým syndrómom zdolal triatlonové preteky Ironman a zapísal sa do Guinessovej knihy rekordov. 

V rámci súťaže Sprint Challenge Family Triathlon všetkých triatlonistov čaká 750 m plávania v kanáli Dunaja, 20 km na bicykli a 5 km beh v areáli x-bionic sphere. 

Rozdajú špeciálne medaile

Slovensko sa stane prvou krajinou sveta, ktorá v rámci súťaží Special Olympics ocení víťazov špeciálnymi unikátnymi medailami. Na Otvorených majstrovstvách Európy Špeciálnych olympiád v triatlone budú športovci s intelektuálnym znevýhodnením oceňovaní udržateľnými medailami. Medaile vyrobené len pre túto súťaž sú z BIOplastu (PLA). Ide o kompostovateľný a biodegradovateľný plast, vyrobený z obnoviteľných prírodných zdrojov, ako napríklad z rastlinného škrobu, kukurice alebo zemiakov.    

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});