Potrestaný atlét sa chce zbaviť striebra z Londýna: Prečo predáva medailu?

Prvý olympijský medailista z Botswany Nijel Amos (29) sa rozhodol predať striebro z Londýna, aby počas trestu za doping uživil rodinu.
  • Zdroj: Northfoto

Prvý olympijský medailista z Botswany Nijel Amos (29) sa rozhodol predať striebro z Londýna, aby počas trestu za doping uživil rodinu.

FOTOGALÉRIA: Nijel Amos

Atlét nesmie pretekať tri roky. Počíta, že za predaj historickej medaily dostane najmenej 4,5 milióna botswanských pul, čo je okolo 300 tisíc eur.

Amos dobehol druhý v pretekoch na 800 metrov na olympijských hrách v Londýne v roku 2012. V minulom týždni mu však Jednotka pre bezúhonnosť atletiky (AIU) dala trojročný dištanc za nález zakázanej látky pred vlaňajšími majstrovstvami sveta v Eugene.

Český hokejista Jiří Smejkal (vľavo).
Poplach v českom hokejovom tíme: Opora Ottawy nedokončila tréning! Zobraziť článok

"V tejto chvíli je mojou jedinou investíciou alebo rentou slávne olympijské striebro z roku 2012. Som v kontakte s rôznymi skupinami, vrátane finančných poradcov, ako to môže mňa aj moju rodinu uživiť. Jedna skupina ju chce kúpiť za 4,5 milióna pul, ale keď vyjde môj dokument na Netflixe, hodnota sa môže zvýšiť na 7,5 milióna," povedal Amos novinárom.

Dodal, že po vypršaní dopingového trestu sa mieni k atletike vrátiť. To bude najskôr v júli 2025.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});