Rázna ukrajinská reakcia na rozhodnutie MOV: Športovci prídu o šancu zabojovať o OH 2024

Ukrajina sa rozhodla bojkotovať olympijské kvalifikačné podujatia, na ktorých budú ruskí športovci bojovať o účasť na budúcoročných olympijských ...
  • Zdroj: TASR/AP

Ukrajina sa rozhodla bojkotovať olympijské kvalifikačné podujatia, na ktorých budú ruskí športovci bojovať o účasť na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

Ako referuje spravodajský web CNN, udialo sa tak po tom, ako prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach v utorok načrtol nové usmernenia, ktoré by ruským a bieloruským športovcom umožnili súťažiť s neutrálnym štatútom, čím sa prakticky pripravila pôda pre ich účasť.

FOTOGALÉRIA: Thomas Bach

Tajomník kabinetu ministrov a člen Ukrajinského olympijského výboru Oleh Nemčinov v rozhovore pre verejnoprávneho vysielateľa Suspiľne povedal, že toto rozhodnutie znamená, že niektorí ukrajinskí športovci prídu o šancu zúčastniť sa na OH 2024 vo francúzskej metropole. „Viete, nikomu by som to neprial,“ povedal v odpovedi na otázku, čo bude s ukrajinskými športovcami. Dodal, že hoci toto rozhodnutie môže ovplyvniť kariéru športovcov, v konečnom dôsledku „budú zachránené životy“ športovcov a ich detí.

„Včera som bol na ďalšom pohrebe môjho dobrého známeho, ktorý obetoval atletike viac ako 20 rokov a zomrel v Charkivskej oblasti. Zanechal po sebe tri deti. Dobrovoľne sa prihlásil do vojny. Nebol však kuchár ani nič podobné, slúžil v bojových jednotkách,“ povedal Nemčinov.

Na archívnej snímke z roku 2022 predsa MOV Thomas Bach.
MOV odporučil návrat Rusov a Bielorusov: Ale len za týchto podmienok! Zobraziť článok

Ukrajinský reprezentant v skeletone Vladyslav Heraskevyč v stredu pre CNN povedal, že rozhodnutie MOV povoliť ruským a bieloruským športovcom účasť na medzinárodných súťažiach je „fackou nielen ukrajinským športovcom, ale aj celej Ukrajine a všetkým Ukrajincom“. Heraskevyč však pre CNN taktiež povedal, že bojkotovanie hier v Paríži 2024 by malo byť na samotných športovcoch a že „športovci by sa mali rozhodnúť, akú cestu si zvolia“.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});