Po škandalóznom správaní brankára Martíneza vo finále MS upravia pravidlá: Čo zakážu brankárom pri penaltách?

Zašlo to priďaleko! Arogantné a nešportové správanie sa argentínskeho brankára Emiliana Martíneza (30) počas penaltového rozstrelu vo ...
  • Zdroj: Getty Images

Zašlo to priďaleko! Arogantné a nešportové správanie sa argentínskeho brankára Emiliana Martíneza (30) počas penaltového rozstrelu vo finále vlaňajších MS Argentína - Francúzsko neostane bez odozvy.

FOTOGALÉRIA: Emiliano Martínez

Od prvého júlového dňa príde k úprave futbalových pravidiel s tým, že najvýraznejšou zmenou budú novinky pre brankárov pri zahrávaní pokutových kopov. Majú zabrániť tomu, aby už nemohli cielene rozptyľovať koncentráciu strelcov.

Práve výstrelky argentínskeho majstra sveta pri záverečnej konfrontácii z bieleho bodu podnietili Radu Medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB), ktorá určuje pravidlá najpopulárnejšej hry sveta, k zmenám. Aj neférové ťahy Martíneza dopomohli Juhoameričanom k zisku titulu. Brnkal na nervy, pričom viackrát upozornil poľského rozhodcu Szymona Marciniaka, aby skontroloval postavenie lopty pred penaltami. Keď chytil strelu Kingsleyho Comana, neodpustil si posmešný tanček.

Pred pokusom Auréliena Tchouaméniho zobral loptu z bieleho bodu a zahodil ju. Prekvapený Francúz si ju sám priniesol a jedenástku nepremenil. „Vravel som mu škaredé veci. Chcel som ho znervózniť. A zahodil som mu aj loptu. Videli ste, že to fungovalo,“ priznal Martínez na stretnutí s fanúšikmi po návrate domov.

Pred prvým pokusom sa snažil rozhodiť Kyliana Mbappého, ku ktorému ho rozhodca nepustil. Vo štvrtej sérii už zasiahol arbiter, keď slovnú provokáciu smerom k Randalovi Muanimu ocenil žltou kartou.

Okolo Cristiana Ronalda je v posledných týždňoch poriadne rušno.
Majster sveta žartuje na účet Ronalda: Štipľavý odkaz! Zobraziť článok

Novinkou od leta bude, že brankári sa pred penaltami nebudú môcť dotýkať žrdí ani brvna. Budú mať zakázané vyrušovať strelcov pohybmi na čiare do strán. Rovnako tak sa nebude tolerovať pred pokutovým kopom žiadna komunikácia brankára s exekútorom.

„Rozhodne sa mi nepáčilo, čo stváral Martínez vo finále katarských majstrovstiev sveta počas penaltového rozstrelu. Nemôžem sa tešiť z toho, čo sa mi nepáči. Podobné výjavy nepatria na takéto vrcholné fórum, ktoré sledoval celý futbalový svet,“ reagoval pre Nový Čas bývalý brankár Ján Mucha, osemfinalista MS 2010 v Juhoafrickej republike.

Rozhodcovia budú oveľa striktnejšie postupovať proti brankárom aj pri úmyselnom zdržiavaní zahrávania penált. Gólmani sa musia po chytenom pokuse vyvarovať osláv, ktoré by zosmiešňovali súpera. „Niektoré veci, ktoré predvádzal na majstrovstvách sveta brankár Martínez, boli nechutné. Mal by sa viac pohybovať v rámci noriem. To, čo vyvádzal, nebolo vhodné brankára jeho kvalít."

„Aj po prevzatí Ceny pre najlepšieho brankára turnaja by sa mal vedieť slušne správať. Ani si neuvedomil, čo tým všetkým spustil. Sťažil pozíciu pre ostatných brankárov,“ uviedol tréner reprezentačných brankárov Ján Novota.

Na archívnej snímke z 13. decembra 2022 bývalý futbalista FC Barcelona Neymar, ktorý hráva v drese Paríža St. Germain, máva počas príchodu do budovy súdu v Barcelone.
Neymar holduje hazardu: Prehral milión eur a potom prišlo toto Zobraziť článok

ZOSMIEŠŇOVANIE SÚPERA TREBA TRESTAŤ

Ján Mucha, bývalý brankár, osemfinalista MS 2010

Brankári majú oproti strelcom penált výhody. Často sme svedkami ich šaškovania, keď robia na čiare pohyby do strán alebo sa dotýkajú brvna. Hráči to brankárom nemajú ako vrátiť. Po týchto zákazoch to vyzerá tak, že gólmani už nebudú môcť robiť skoro nič. Ani sa pohnúť, lebo VAR všetko pozorne sleduje.

Jasné, že sa často pokúšajú pred penaltou nejako znervózniť strelca. Sám som to robil. Viem, aké to je. Brankár totiž nemá čo stratiť. Môže byť jedine hrdina. Som za, aby sa nešportové prejavy brankárov voči strelcom penált trestali. Zosmiešňovanie súpera nepatrí do športu.

BRANKÁR NESMIE VYRUŠOVAŤ A URÁŽAŤ STRELCA

Ján Novota, bývalý brankár, tréner gólmanov repre SR

Pohyb brankára pred zahraním pokutového kopu by som ponechal. On by mal exekútora aj trochu zneistiť. V momente strely musí byť jeho jedna noha na čiare, takže nemôže vystupovať proti strelcovi. Ak sa dotýka žrdí či brvna a má potom ešte čas hodiť sa po lopte do strany, tak je to podľa mňa v poriadku. Toto by som nezakazoval.

Som však proti tomu, aby brankár pred penaltou gestikuloval smerom k strelcovi alebo sa mu slovne prihováral s úmyslom vyviesť ho z koncentrácie. To by mal rozhodca ustrážiť. Ak brankár chytí penaltu, nech sa teší, ale bez nejakého vyškierania sa a urážok súpera.

AKO UPRAVIA PRAVIDLÁ PRE BRANKÁROV?

- bude zakázaný ich pohyb na bránkovej čiare

- pred penaltami sa nebudú môcť dotýkať žrdí ani brvna

- trestať sa bude ich zdržiavanie pri zahrávaní penalty

- nepovoľuje sa debata s realizátorom pokutového kopu

- po chytení penalty sa nesmú správať neúctivo k súperovi

Záľuba Kaia Havertza? Osly!
Poriadne divná záľuba hviezdy Chelsea: Upokojujú ho osly! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});