Prepne si semafor na zelenú: Ležérny talent sa vo florbalovom finále naštartuje

Lenka Červená je Nelou Lopušanovou slovenského florbalu. Už ako 16-ročná je najproduktívnejšou hráčkou Hyundai extraligy žien!
  • Zdroj: SZFB/Lucia Olekšáková

Lenka Červená je Nelou Lopušanovou slovenského florbalu. Už ako 16-ročná je najproduktívnejšou hráčkou Hyundai extraligy žien!

FOTOGALÉRIA: Lenka Červená

Nováčika z Partizánskeho svojou efektivitou doviedla do finále proti obhajcovi titulu Nemšovej. Séria na tri víťazstvá sa začne v sobotu o 18:00 aj na Huste.tv.

„Je neopísateľné, čo sme tento rok dosiahli a ešte môžeme. Myslím si, že už to, čo sme dosiahli doteraz, sme si všetky ešte ani dostatočne neuvedomili,“ priznala Lenka Červená.

Tomáš Kvasnica (vpravo) sa ujal vedenia súťaže o najrýchlejší gól.
Novým lídrom súťaže je Kvasnica: Stačila mu sekunda a veteránovi uchmatol šek Zobraziť článok

„Vedela som, že v semifinále máme na to, aby sme prekonali Pruské. Sen trvá a aktuálnym cieľom je vyhrať finále. Verím, že to zvládneme. Osobne chcem urobiť všetko pre to, aby sme získali titul a odvďačili sa každému, kto pri nás stojí. Sme mladý tím s veľkými ambíciami,“ vyhlásila študentka Strednej odbornej školy obchodu a služieb so zameraním na marketing v Topoľčanoch.

Videli v nej Laca

Pre vekové obmedzenie ešte nemohla hrať v najvyššej domácej súťaži, keď už debutovala na MS dospelých (paradoxne skôr, ako na šampionáte do 19 rokov). Na sklonku roka 2021 dosiahla Lenka Červená v siedmich dueloch vo švédskej Uppsale bilanciu 5+4, z toho proti Američankám 3+4.

„Dosť ľudí na Slovensku si vtedy asi zapamätalo toto meno,“ podotkol tréner Partizánskeho a zároveň reprezentácie U19 Dušan Ďuríček v jednom z dielov televízneho pásma RTVS o nádejach slovenského športu.

Presne 4 641,71 eura bolo v utorok na transparentnom účte založenom v prospech dvoch rodín florbalových rozhodcov, ktoré zhodne čelia onkologickej diagnóze svojich detských členov.
Zbierka už vyniesla takmer 5-tisíc eur: K pomoci od rozhodcov sa pridali aj kluby a fanúšikovia Zobraziť článok

Málokto zvonka však pozná Lenkinu prezývku Laco a najmä pozadie jej zrodu: „Vznikla hneď na mojom prvom reprezentačnom zraze žien. Baby, ktoré sú v nej už dlhšie a majú pozíciu líderiek kabíny, mi dali prezývku Laco okamžite, ako ma uvideli. Spätne odhadujem, že vtedy ešte ani nevedeli, ako sa volám v skutočnosti.“

Medzičasom je Lenka Červená pevnou súčasťou národného tímu. Na prelome januára a februára nazbierala v talianskom Lignane Sabbiadoro v štyroch dueloch turnaja zóny EUR3 európskej kvalifikácie decembrových majstrovstiev sveta v Singapure štatistiku 5+6. Slovenky suverénne postúpili na šampionát.

Niekto tie góly musí dávať

Ešte ohurujúcejšie čísla má na domácej klubovej scéne. V sezóne 2021/2022 v 1. lige v drese FBK Harvard Partizánske získala v 13 zápasoch 54 kanadských bodov (17+37). V piatich stretnutiach prelínačky o elitu pomohla svojmu družstvu ďalšími 24 bodmi (11+13).

V extralige sa Lenka Červená nezastavila. Naopak... V 25 vystúpeniach v sezóne 2022/2023 si pripísala 76 bodov (33+43), čiže v priemere viac ako tri na jeden zápas! Figuruje na čele poradia podľa asistencií a zároveň je celkovou líderkou produktivity.

„Kedysi som bola v obrane. Vo futbale som v strede zálohy, snažím sa tvoriť hru a mám v hlave, že netreba ísť za gólmi. Niekto ich však musí dávať...“ odkryla vnútorný rozpor iba 164 cm vysoká univerzálka, ktorá väčšiu loptu naháňa za spomenuté Topoľčany.

„My, čo sa motáme okolo florbalu, si želáme, aby napokon skončila pri ňom na úkor futbalu. Najdôležitejšie však bude, ako sa rozhodne ona. Tak to bude správne. Bez ohľadu na výsledok tej voľby som presvedčený, že v športe toho veľa dokáže,“ predznamenal 41-ročný tréner.

„Snažím sa venovať hlavne florbalu, no občas ma nohy zavedú aj na futbalové ihrisko. Nemôžem teda povedať, že by som si už vybrala jeden z týchto športov a s tým druhým som definitívne skončila. Aj minulý víkend som si pred florbalovým semifinále zahrala futbalový zápas. Kondične zatiaľ stíham oboje, tak prečo to nevyužiť?“ zasmiala sa Lenka.

Má aj na top ligu sveta

Vo florbale ešte naplno nerozvinula svoj potenciál. „Ona je snom každého trénera: talent od prírody, jednoducho to má v sebe. Preto nepotrebuje trénovať toľko, koľko iné hráčky. Zatiaľ zo seba nedala von maximum. Môže predvádzať aj lepšie výkony,“ upozornil Ďuríček, ktorý vo Veľkých Bieliciach na severozápadnom cípe Partizánskeho vyrastal s Lenkinou mamou Miroslavou.

„Niekedy som ležérna. Podľa toho, aký mám deň. Keď však treba, dokážem sa naštartovať. Som Červená ako farba na semafore, viem zapnúť aj zelenú,“ siahla po slovnej hračke Lenka.

Už teraz sa vidí niekde v zahraničí: „Nechcem príliš zostať na Slovensku.“ Akýkoľvek prestup však nie je témou dňa: „Nad tým, čo bude v ďalšej sezóne, zatiaľ neuvažujem. Plne sa koncentrujem na finálovú sériu.“

Kouč na to nadviazal: „Záujem zahraničných klubov vnímame už dnes. Podľa mňa Lenka má aj na to, aby si zahrala vo Švédsku.“ SSL v spomenutej škandinávskej krajine je najprestížnejšou klubovou súťažou na svete. Zo Sloveniek ju dosiaľ okúsili Michaela Šponiarová a aktuálne Alžbeta Ďuríková.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});