František Straka prichádza udržať futbalový Trenčín v lige: K záchrane aj s motivačným tatarákom!

Jedného búrliváka zo začiatku sezóny strieda na jej konci druhý!
  • Zdroj: astrencin.sk

Jedného búrliváka zo začiatku sezóny strieda na jej konci druhý!

Kontroverzný nemecký tréner Peter Hyballa (47) prežil na lavičke futbalového Trenčína iba dva zápasy. Za verejnú kritiku klubu schytal vyhadzov. Mužstvo AS medzitým spadlo do boja o ligovú existenciu. Po druhom kole nadstavbovej časti je na barážovom 11. mieste. Dvojnásobný slovenský majster povolal vo finiši hasiť požiar nemenej impulzívneho českého kouča Františka Straku (64).

FOTOGALÉRIA: František Straka

Pre bývalého čs. reprezentanta nejde o prvú trénerskú zastávku u nás. Necelú jednu sezónu už viedol Ružomberok a štyri mesiace aj bratislavský Slovan. Pod hrad Matúša Čáka prichádza do konca ročníka s jasným cieľom - udržať jednu z futbalových bášt v najvyššej súťaži. „Vraciam sa rád. Na Slovensko mám len dobré spomienky. Na Ružomberok i Slovan, s ktorým sme hrali Európsku ligu. Teraz je mojou úlohou dostať Trenčín z nebezpečného pásma,“ povedal „Franz“ pred záchranárskou misiou.

Na zorientovanie sa nemá veľa času. Trenčín stráca na Zlaté Moravce jeden bod, na Skalicu tri. Už v sobotu čaká AS dôležitý súboj v Poprade proti tabuľkovo poslednému Liptovskému Mikulášu. „Potrebujem spoznať hráčov a urobiť z nich tím, ktorý bude ťahať za jeden povraz. Doteraz sa mi to vždy podarilo. Viem, do čoho idem. Videl som dosť zápasov. Je tu potenciál, na ktorom sa dá stavať. Urobím maximum, aby sme boli úspešní. To je pre mňa priorita.“

Štvrťfinalista MS 1990 v Taliansku tvoril vtedy reprezentačnú partiu s viacerými Slovákmi pod vedením trénera Jozefa Vengloša. Slovenčinu možno po rokoch opráši aj v trenčianskej kabíne, hoci v nej majú prevahu futbalisti zo zahraničia. „Prečo nie. Človek sa do toho po čase opäť dostane. Ja som Čechoslovák. Často som k vám v minulosti cestoval. Pre mňa ste bratia. Neprichádzam do neznáma. Vždy som mal k Slovákom veľmi blízko,“ priznal Straka.

Mnohými milovaný, ale i nenávidený český tréner je známy aj špecialitou, že svojim zverencom pripravuje deň pred zápasom tatársky biftek. „Je to motivačný stimul. Keď som ho predtým urobil, len sa po ňom zaprášilo. Stal sa z toho symbol, keď sa hráči stretnú pri jednom stole. Futbal nie je o jednotlivcovi, ale o tíme, o partii,“ prezradil dávnejšie Straka. V Trenčíne je pripravený na podobný rituál. „Tatarák rád urobím, no najskôr sa musíme postarať, aby bolo za čo,“ prisľúbil.

 

KTO JE FRANTIŠEK STRAKA

- osem rokov odohral v Sparte Praha (1979 - 1988)

- získal s ňou štyri československé tituly

- hral za M’gladbach, Rostock, Wuppertal, SCB Köln

- trénoval Spartu, Slaviu, Plzeň, Ružomberok či Slovan

- v národnom tíme ČSSR absolvoval 35 zápasov

- krátko viedol aj českú reprezentáciu

- bol TV expertom počas MS 2022 i Ligy majstrov

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});