Dvaja mladí slovenskí futbalisti sa snažili zmanipulovať zápas: Aký trest ich čaká?

Pokus o manipuláciu zápasu najvyššej slovenskej súťaže dorastencov!
  • Zdroj: TASR - Martin Baumann

Pokus o manipuláciu zápasu najvyššej slovenskej súťaže dorastencov!

O pokuse zmanipulovať zápas 1. ligy dorastu informoval Slovenský futbalový zväz. "Na základe podnetu oddelenia integrity SFZ senát v októbri 2022 pozastavil činnosť dvom hráčom, Jozefovi Christopherovi Tvrdíkovi a Larionovi Menyhártovi, ktorí sa v tom čase ako hráči FC Petržalka pokúsili o manipuláciu zápasu 1. ligy U19, hraného 21.5.2022, FC Petržalka – FC Košice 0:4, zo stávkových dôvodov," objasňuje správa na stránke SFZ. 

"Hráči pred zápasom oslovili spoluhráča s ponukou na finančnú odmenu výmenou za pomoc pri manipulácií zápasu," prináša šokujúce informácie správa na webovej stránke Slovenského futbalového zväzu.

"V rámci prípadu oddelenie integrity SFZ spolupracovalo s orgánmi činnými v trestnom konaní, ktoré v tomto prípade vzniesli obvinenia z trestného činu športovej korupcie."

"Senát DK SFZ po vyhodnotení všetkých skutočností rozhodol a uložil nasledovné sankcie za to, že svojím konaním narušili regulárnosť súťaže podľa čl. 52: Tvrdík 3 roky pozastavenie výkonu športu, Menyhárt 3 roky pozastavenie výkonu športu," informuje zväz o treste pre mladých futbalistov a dodáva: "Tresty nie sú právoplatné a obom členom SFZ plynie lehota na podanie odvolania. Predbežné ochranné opatrenie uložené trvá až do právoplatnosti rozhodnutia vo veci a započíta sa do trvania uloženej disciplinárnej sankcie (DS)."

Vyjadrenie predsedu DK SFZ Petra Mihála:
Na základe dostatočného dôkazného materiálu sa nám podarilo v podstate bez akýchkoľvek pochybností podozrenia z pokusu o manipuláciu stretnutia voči obom hráčom preukázať. Možno zhrnúť, že obaja hráči si v rámci disciplinárneho konania uvedomili svoju chybu a zároveň ju aj oľutovali. Dĺžka uložených trestov by mala slúžiť nielen výchovne voči samotným potrestaným, ale aj ako výstraha pre ostatných, ktorí by sa o takéto konanie chceli pokúsiť. Do úvahy sme zobrali skutočnosť, že obaja páchatelia sa priznali ako aj ich vek. Skutočnosť, že pokus o manipuláciu stretnutia v súvislosti s tipovaním na toto stretnutie sa vyskytol už aj v dorasteneckej súťaži, je alarmujúca pre futbalové hnutie. DK SFZ opätovne deklaruje nulovú toleranciu akýchkoľvek korupčných konaní a v prípade čo by len pokusu o ich uskutočnenie, ich bude nekompromisne trestať v kontexte princípu „padni komu padni“.

Vyjadrenie oddelenia integrity:
„Touto cestou by som chcel oceniť postup hráča U19, ktorý odmietol ponúkanú čiastku. Tá bola vysoká. Hráč sa zachoval správne a v súlade s predpismi a túto ponuku nahlásil predstaviteľom klubu, ktorý túto informáciu odovzdali nášmu oddeleniu. Rovnako by som rád ocenil postoj klubu FC Petržalka, ktorý v tomto prípade preukázal nulovú toleranciu voči takémuto konaniu a oboch hráčov okamžite vyhodil z klubu a počas celého konania poskytol plnú súčinnosť pri objasňovaní prípadu. Úprimne verím, že keďže išlo o prvý preukázaný prípad v mládežníckej súťaži, tak to bol ojedinelý prípad a v budúcnosti sa už nič podobné nebude vyskytovať. Prevencii v tejto oblasti venujeme veľkú pozornosť a pred sezónou 2022/2023 absolvovali školenia z integrity futbalu hráči všetkých klubov akadémii SFZ a ÚTM,“ uviedol manažér integrity futbalu Jakub Čavoj. 

Výkonný riaditeľ futbalového klubu Tottenham Hotspur Fabio Paratici dostal celosvetový zákaz činnosti.
Významný funkcionár Tottenhamu má obrovský problém: Príde o prácu?! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});