Peter Sagan o miestenke na OH do Paríža: Toto je moja jediná šanca

Užiť si poslednú sezónu s fanúšikmi. To je hlavný cieľ slovenského cyklistu Petra Sagana (33). Ten sa rozhodol, že táto sezóna bude jeho ...
  • Zdroj: SITA/AP

Užiť si poslednú sezónu s fanúšikmi. To je hlavný cieľ slovenského cyklistu Petra Sagana (33). Ten sa rozhodol, že táto sezóna bude jeho poslednou v profipelotóne cestnej cyklistiky. Po nej sa chce venovať horskej cyklistike.

FOTOGALÉRIA: Peter Sagan

„Chcem si túto poslednú sezónu užiť a stráviť čas s fanúšikmi, ktorí ma podporovali," povedal Sagan pre Eurosport. „Po klasikách Okolo Flámska a Paríž-Roubaix ma opäť čaká Tour de France. Chcem na nej predviesť čo najlepšie výkony. Táto sezóna je pre mňa špeciálna, je veľmi emotívna. Každé preteky sú pre mňa posledné," dodal Sagan.

Slovenský cyklista Peter Sagan (vľavo).
Legendárny tréner Kamil Haťapka o Saganovej poslednej sezóne: Chcel vyhrávať, no len sa vozí v pelotóne Zobraziť článok

Trojnásobný svetový šampión v cestnej cyklistike prejde od budúcej sezóny k horskej cyklistike. A práve v nej by na budúci rok rád štartoval na OH v Paríži.

Ako na olympiádu?

Na OH v Paríži sa v horskej cyklistike kvalifikuje 36 cyklistov. Dve miesta sú už obsadené. Jedno dostane usporiadateľské Francúzsko a druhé je univerzálne, rozhodne o ňom špeciálna komisia pred olympiádou.

Bojuje sa teda o 34 miesteniek, z ktorých 27 bude pridelených priamo z UCI MTB kvalifikačného rebríčka.

Kvalifikačný rebríček zoradí jednotlivé krajiny podľa získaných bodov v kvalifikačných pretekoch v období od 7. mája 2022 do 26. mája 2024. Z tohto rebríčka dostane najlepších osem krajín dve miestenky na štarte, krajiny od 9. miesta po 19. priečku dostanú jednu miestenku. Jednotlivé krajiny získavajú UCI body súčtom troch najlepších pretekárov danej krajiny získaných v kvalifikačnom období. Body z MS a ME sa budú započítavať z dvoch posledných šampionátov.

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan.
Peter Sagan otvorene vysvetľuje: Prečo končím s cestnou cyklistikou? Zobraziť článok

Pre Sagana môže byť problémom to, že v tejto sezóne sa ešte venuje cestnej cyklistike. Ak sa chce na OH do Paríža kvalifikovať cez body z roku 2024, bude to mať veľmi náročné. Pomôcť mu budú musieť ďalší Slováci, Haring alebo Ulík. Slovensko je zatiaľ v rebríčku na 29. priečke na devätnáste Česko stráca 712 bodov.

Aby sa však začali počítať body Sagana, ako tretieho pretekára, potrebuje aspoň 3-4 štarty. Šanca teda vedie najmä cez šampionáty alebo cez divokú kartu. "Vyzerá to tak, že mojou jedinou šancou sú majstrovstvá," dodal Sagan.

Ak by po ukončení dvojročného kvalifikačného cyklu a po všetkých tohtoročných šampionátoch zostalo niektoré zo zvyšných siedmich miest neobsadené, UCI rozdá divoké karty do 28. júna 2024.

Aktuálne poradie kvalifikačného rebríčka:

1. Švajčiarsko 4139 bodov, 2. Španielsko 3808, 3. Francúzsko 3683, 4. Taliansko 3531, 5. Belgicko 2970....19. Česko 1562...29. Slovensko 850.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});