Ruská trénerka si lieči staré rany: Nechápe kritiku Bacha, žiada ospravedlnenie

Krasokorčuliarskej trénerke Eteri Tutberidzeovej aj po viac ako roku vadí, ako prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas ...

Krasokorčuliarskej trénerke Eteri Tutberidzeovej aj po viac ako roku vadí, ako prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach na vlaňajších zimných hrách v Pekingu skritizoval jej správanie voči zverenkyni Kamile Valijevovej.

Fotogaléria

Tá po zverejnení pozitívneho dopingového testu síce vedela nastúpiť do súťaže žien, ale pokazila voľnú jazdu. Tutberidzeová ju pri odchode z ľadu nepodporila, čo rozhorčilo prezidenta MOV Bacha. Ruská trénerka jeho kritiku považuje za neoprávnenú a chcela by ospravedlnenie. Uviedla to v rozhovore pre francúzsky denník L'Equipe.

Keď sa vtedy 15-ročná Valijevová vo voľnej jazde prepadla na štvrtú priečku, bolo v hlukových mikrofónoch počuť, ako jej trénerka hovorí: "Prečo si to vypustila? Prečo si prestala bojovať?. Bach sa nad tým pozastavil a tvrdil, že jej chladné správanie nechá prešetriť.

Samotná Valijevová sa po olympiáde postavila za svojich trénerov a naďalej sa pripravuje v tejto skupine, aj keď môže kvôli sankciám za ruskú okupáciu Ukrajiny pretekať len na domácej scéne. Tutberidzeová svoje správanie z Pekingu obhajuje. "Nemôžete obísť niekoho, kto o to nestojí, a problém nebol, že zlyhala. Na druhej strane nemáte žiadne právo to vzdávať. Len som sa jej spýtala, prečo prestala súťažiť po druhom prvku. Jednoducho odmietla bojovať do konca," povedala Tutberidzeová, pod ktorej vedením sa pripravovala aj olympijská šampiónka Anna Ščerbakovová.

Starosta Marseille Benoit Payan (vľavo) vztyčuje olympijskú vlajku so šéfom olympijského výboru OH 2024 v Paríži Tonym Estanguetom (uprostred vpravo). (ilustračná fotografia)
MOV rokuje o ruských a bieloruských športovcoch: Budú štartovať na OH v Paríži? Zobraziť článok

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});