MOV rokuje o ruských a bieloruských športovcoch: Budú štartovať na OH v Paríži?

Výkonná rada Medzinárodného olympijského výboru (MOV) by dnes mala rokovať o otázke ruských a bieloruských športovcov.
  • Zdroj: TASR/AP

Výkonná rada Medzinárodného olympijského výboru (MOV) by dnes mala rokovať o otázke ruských a bieloruských športovcov.

Program nadväzuje na posledné kroky MOV, ktorý od januára hľadá cesty, ako umožniť niektorým športovcom z Ruska a Bieloruska účasť v neutrálnych farbách na OH 2024 v Paríži. Aktuálne sú vo väčšine športov vylúčení z medzinárodných súťaží kvôli vojne na Ukrajine.

Okupovaná Ukrajina a predovšetkým európske krajiny sú za zachovanie súčasných sankcií a túto myšlienku odmietajú. MOV, ktoré vlani krátko po ruskej invázii na Ukrajinu sám vylúčenie odporučil, sa teraz opiera o stanovisko odborníkov na ľudské práva OSN, podľa ktorých je zákaz štartov len kvôli štátnej príslušnosti diskriminačný.

Michal prelomil pomerne dlhé mlčanie.
Kyselica prelomil mlčanie o vzťahu s Petrou Vlhovou: Rozchod či spoločná dovolenka? Zobraziť článok

MOV by mohol riešiť podmienky, ktoré by ruskí a bieloruskí športovci museli ako neutrálne spĺňať. Poradkyňa MOV a osobitná spravodajkyňa OSN pre kultúrne práva Alexandra Xanthakiová si myslí, že by sa mohli vrátiť aj tí, ktorí sami bojovali v ruskej armáde na Ukrajine. Vylúčenie by sa podľa nej malo týkať len športovcov, ktorí osobne páchali vojnové zločiny. Jej stanovisko pri nedeľňajšom online rokovaní organizovanom MOV nahnevalo ukrajinských zástupcov. Grécka právnička v službách OSN ale uviedla, že športovci z chudobnejších krajín takzvaného globálneho juhu jej postoj zdieľajú.

Tomášovi Tatarovi (vpravo) neuznali gól.
Tatar sa v NHL tešil predčasne: Prečo mu neuznali gól? Zobraziť článok

Nech už dnes MOV rozhodne akokoľvek, zásadný bude postoj jednotlivých medzinárodných športových federácií. Tie musia rozhodnúť, či a ako sa budú môcť športovci z Ruska a Bieloruska zapojiť do olympijskej kvalifikácie. Napríklad Európska aj Svetová atletika dali v uplynulých dňoch jasne najavo, že s návratom športovcov z Ruska a Bieloruska teraz nepočítajú.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});