Na slávny klub dopadli ruské sankcie, rekordná sekera v rozpočte

Futbalová Chelsea mala v sezóne 2021/22 finančnú stratu vo výške 138 miliónov eur. Podľa londýnskeho veľkoklubu za to môžu predovšetkým ...
  • Zdroj: TASR/AP

Futbalová Chelsea mala v sezóne 2021/22 finančnú stratu vo výške 138 miliónov eur. Podľa londýnskeho veľkoklubu za to môžu predovšetkým ekonomické sankcie na bývalého majiteľa Romana Abramoviča, ktorý klub v máji predal.

Po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu na konci vlaňajšieho februára bol Abramovič kvôli svojim väzbám na prezidenta Vladimira Putina zaradený v Británii na sankčný zoznam. V máji Chelsea po 19 rokoch predal, majiteľom jedného z najúspešnejších anglických tímov sa stalo konzorcium vedené americkým investorom Toddom Boehlym.

V medzičase ale klub nemohol kvôli ruskému majiteľovi predávať vstupenky alebo zháňať ďalších sponzorov. "Klub čelil obmedzeniam v mnohých oblastiach, nemohol predávať lístky na zápasy ani ďalšie akcie, nemohol uzatvárať nové zmluvy. To viedlo k mimoriadnym výdavkom a strate príjmov," uviedla Chelsea na webe.

"Navyše očakávame, že sa niektoré obmedzenia počas tohto obdobia môžu premietnuť v hospodárení v nasledujúcich rokoch," uvádza sa vo vyhlásení.

Na snímke bývalý tréner Trenčína Marián Zimen.
Prvotné správy sa potvrdili: AS Trenčín povedie česká legenda! Zobraziť článok

Abramovič kúpil Chelsea v roku 2003 údajne za 160 miliónov eur. Londýnsky klub pod jeho vedením prežil najúspešnejšie obdobie v histórii, získal päť ligových titulov, dvakrát vyhral Ligu majstrov a päťkrát Anglický pohár. K štyrom ligovým titulom a jednému triumfu v Lige majstrov pomohol aj brankár Petr Čech.

Boehly spoločne s partnermi kúpil Chelsea za takmer štyri miliardy eur, čo je najvyššia vynaložená suma za športový klub v histórii. Od nástupu amerického biznismena minula Chelsea za posily viac ako 600 miliónov eur. Klub ale ubezpečil, že napriek nepriaznivým hospodárskym výsledkom za uplynulú sezónu a veľkým výdavkom naďalej dodržiava pravidlá finančnej fair play UEFA aj Premier League.

Motorkár na skútri si to namieril rovno medzi hráčov.
Kuriozita v holandskej lige: Motorkár si to namieril priamo medzi hráčov Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});