Stovky detí na Športuj Slovensko ukázali radosť z pohybu

Podujatie Športuj Slovensko na Štrbskom Plese, tentoraz prepojené so Žampa Cupom, opäť ukázalo, že deti sa chcú hýbať a milujú pobyt. ...
  • Zdroj: SOŠV/Andrej Galica

Podujatie Športuj Slovensko na Štrbskom Plese, tentoraz prepojené so Žampa Cupom, opäť ukázalo, že deti sa chcú hýbať a milujú pobyt. Počas víkendu prišli pod svah Interski stovky detí a ich rodičov, ktoré si schuti zašportovali a takmer 400 z nich si aj zasúťažilo v rámci Žampa Cupu.

FOTOGALÉRIA: Športuj Slovensko

Počas soboty a nedele vládla na Štrbskom Plese výborná atmosféra. Na svoje si prišli najmä tí mladší. Všetci účastníci sa však rozhýbali a užili si dva dni plné športu na čerstvom vzduchu naplno.

Megaihrisko Športuj Slovensko pod tatranskými končiarmi

Na megaihrisko Športuj Slovensko, ktoré vyrástlo pod tatranskými končiarmi, prišli deti s rodičmi z celého Slovenska – od Čiernej nad Tisou cez Michalovce, Košice, Poprad, Banskú Bystricu, Martin, Žilinu, Trenčín až po Bratislavu, ale aj z Maďarska, Poľska a objavila sa aj skupinka detí z Ukrajiny.

„Priviedol som žiakov z našej školy. Chceli sme sa stretnúť s Nasťou Kuzminovou,“ hovoril pán učiteľ z jednej z východoslovenských škôl. Odmenou im bolo nielen stretnutie s trojnásobnou olympijskou víťazkou, ale aj cenné autogramy a drobné odmeny. V rámci autogramiády Slovenského olympijského tímu rozdávali stovkám záujemcov svoje podpisy okrem Anastasie Kuzminovej aj lyžiari Adam, Andreas a Teo Žampovci či sánkari Christián Bosman, Matej Zmij, Tomáš Vaverčák, Marián Skupek.

Na snímke nórsky lyžiar Johannes Hösflot Kläbo.
Prečo chutilo 66. víťazstvo v SP Nórovi Kläbovi inak? Stretnutie po dlhých rokoch! Zobraziť článok

Príjemný deň plný športu

Na megaihrisku Športuj Slovensko si mohli záujemcovia vyskúšať svoje schopnosti v zjazdovom i bežeckom lyžovaní, dostať cenné rady od slovenských reprezentantov – olympionikov v sánkovaní, otestovať si, ako sa sedí v boboch či ako strieľať s pukom na hokejovú bránku. „Bola to zábava. Prežili sme príjemný deň. Dobre sme si zalyžovali a v čase oddychu sa deti vyšantili na Športuj Slovensko. Podobné podujatia by mohli byť aj v iných lyžiarskych strediskách,“ hovorila Judita zo Žiliny, ktorá na Štrbské Pleso zavítala s manželom a dvoma deťmi vo veku 8 a 12 rokov. Na Športuj Slovensko a Žampa Cupe nechýbal ani BILLA stánok, ktorý bol plný zdravých potravín.

„Pohyb je dôležitý pre každého človeka. Bolo milé vidieť toľko smejúcich sa a šťastných detí. Ukazuje sa, že deti milujú pohyb a chcú sa hýbať, len potrebujú dostať priestor. Našimi podujatiami sa im ho snažíme vytvoriť,“ povedala Dominika Šmihulová z marketingového oddelenia Slovenského olympijského a športového výboru.

Mikaela Shiffrinová minulý týždeň prepísala históriu.
Shiffrinová očarila v televíznej šou: Svaly ako amazonka, úsmev ako bohyňa! Zobraziť článok

Žampa Cup hľadal nové talenty

Hlavným podujatím na svahu Interski bol počas víkendu Žampa Cup. Súťažilo sa vo vekových kategóriách do 10, 12, 14 a 16 rokov. Mladí nadšenci lyžovania ukázali svoj talent a potenciál. Možno z nich raz vyrastú noví Žampovci či Petra Vlhová. „Chceme odovzdávať naše skúsenosti mladším lyžiarom a motivovať ich. Dôležité bolo, že deti žili športom a mali zážitok z pretekov,“ povedal Adam Žampa.

Štartovné sa neplatilo. Každý účastník dostal nielen medailu, ale aj pekný štartovací balíček. Ten môže byť pre malého účastníka veľkou motiváciou do budúcnosti.

Tento rok sa na Žampa Cupe nepodarilo prekonať slovenský rekord v hromadnom zjazde, do ktorého sa vlani zapojilo 346 lyžiarov. Tento rok sa rozptýlili po okolitých zjazdovkách a do „lyžiarskeho hada“ sa ich pripojilo o stovku menej.

Pavel Krotov zomrel vo veku 30 rokov.
Dvojnásobný účastník olympiády († 30) je mŕtvy: Zanechal manželku a syna Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});