Legendárny tréner Kamil Haťapka o Saganovej poslednej sezóne: Chcel vyhrávať, no len sa vozí v pelotóne

Hazarduje so svojím menom. Peter Sagan (33) v piatok nedokončil belgickú klasiku E3 Saxo. Favoritom nestačil už pri prvom nástupe Van ...
  • Zdroj: facebook/PetoSagan

Hazarduje so svojím menom. Peter Sagan (33) v piatok nedokončil belgickú klasiku E3 Saxo. Favoritom nestačil už pri prvom nástupe Van der Poela, teda 80 km pred cieľom.

Po bombastických vyhláseniach pred štartom sezóny, čo všetko chce povyhrávať, ide o ďalšie sklamanie. „Peťo sa len vozí v pelotóne,“ smutne skonštatoval nestor československej cyklistiky Kamil Haťapka (91).

FOTOGALÉRIA: Chcel vyhrávať, no len sa vozí v pelotóne

Sagan už od začiatku svojej úspešnej kariéry tvrdil, že je víťazný typ pretekára. Dokazoval to dlhé roky, až ho pribrzdili tri ochorenia na covid-19. Trojnásobný majster sveta potrebuje víťazstvá, ale nedarí sa mu. Naposledy vyhral vlani v etape na Okolo Švajčiarska. V tejto sezóne má za sebou 19 štartov a ani jedno víťazstvo. 

„Zrejme aj preto prišlo k jeho rozhodnutiu ohlásiť ukončenie hviezdnej kariéry na ceste, aj keď si myslím, že ešte minimálne tri, štyri roky mohol viac-menej úspešne pôsobiť v profipelotóne, baviť seba i fanúšikov, o čo sa snažil počas celej kariéry,“ mieni bývalý tréner československej reprezentácie Kamil Haťapka (91) a dodáva: „Peter v žiadnom z profiklubov, za ktoré štartoval, nemal pri sebe žiadne ,vláčiky‘ či ,rýchliky‘, prakticky všetky víťazstvá dosiahol sám svojou pozičnou šikovnosťou a bujačou silou. To mu teraz chýba. Len vozenie sa v pelotóne a vypustenie záverečných metrov v špurtoch nie sú dostatočným tréningom. Teraz potrebuje víťazstvo, čo by bolo po psychickej stránke hojivým balzamom.“

Peter rozdáva neustále úsmevy napriek tomu, že už dávno nie je na vrchole.
Saganovi posledný tanec na Miláno - San Remo nevyšiel: V cieli ho utešil syn Marlon! Zobraziť článok

Kolumbia bola chyba? 

Sagan sa pred štartom sezóny vyjadril, že by chcel konečne zvíťaziť na pretekoch Miláno - San Remo a získať štvrtý titul svetového šampióna. Prvý cieľ nesplnil, keď skončil na 44. mieste. „Po štarte na etapáku v Argentíne by som na jeho mieste nešiel do Kolumbie, ale vrátil by som sa a štartoval na vybraných ,ľahších‘ pretekoch, zameraných ako príprava na Miláno - San Remo ,“ pomenoval Haťapka možnú príčinu Saganovho neúspechu a pokračoval. „Víťazstvo na ľahších pretekoch je tiež víťazstvo. Je potrebné hlavne pre psychiku.“ Tourminátor sa o premiérový triumf vo svojej poslednej sezóne na ceste môže pokúsiť už dnes na jednorazovke Gent – Wevelgem. V sobotu 2. apríla štartuje na monumente Okolo Flámska, kde triumfoval v roku 2016 a o týždeň na to na Paríž – Roubaix (prvenstvo v r. 2019).

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan.
Peter Sagan otvorene vysvetľuje: Prečo končím s cestnou cyklistikou? Zobraziť článok

Po Saganovi potopa?

Majiteľ siedmich zelených dresov z Tour de France chce na budúci rok štartovať na olympiáde v Paríži. „Jeho štart v horskej cyklistike zatiaľ nie je istý. Niečo s tým treba robiť, no je to v rukách jeho trénerov a asi aj sponzorov. Nám, ktorí niečo vieme o pretekárskej cyklistike, nie je jedno to, ako dopadne, resp. skončí Sagan, alebo Saganom, nedajbože, končí asi aj naša slovenská cestná cyklistika?" prízvukol Haťapka. 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});