Ako blesk z jasného neba: Bavorský veľkoklub angažoval nového hviezdneho trénera

Nemecký futbalový veľkoklub FC Bayern Mníchov pristúpil k zmene na poste trénera A-tímu, Juliana Nagelsmanna (35) nahradil Thomas Tuchel ...
  • Zdroj: TASR/AP

Nemecký futbalový veľkoklub FC Bayern Mníchov pristúpil k zmene na poste trénera A-tímu, Juliana Nagelsmanna (35) nahradil Thomas Tuchel (49). Vo štvrtok a počas celého piatka o tom špekulovali nemecké médiá a klub mlčal, výmenu kormidelníka Bavori potvrdili až v piatok večer.

Bayern v najvyššej domácej súťaži prehral počas ostatného víkendu na pôde Leverkusenu 1:2 a prišiel o post lídra tabuľky, na prvú priečku sa dostali futbalisti Borussie Dortmund. A to rozkývalo stoličku pod Nagelsmannom natoľko, že sa na nej neudržal.

FOTOGALÉRIA: Výmena trénera v Bayerne Mníchov

„Julian zdieľa našu túžbu predvádzať úspešný a atraktívny futbal. Teraz sme však dospeli k záveru, že kvalita v našom kádri - napriek minuloročnému bundesligovému titulu - sa dostáva do popredia čoraz menej," uviedol výkonný riaditeľ klubu Oliver Kahn, v minulosti výborný brankár. „Po majstrovstvách sveta sme hrali stále menej úspešne a menej atraktívne. Veľká nevyrovnanosť výkonov vyvolala pochybnosti nad splnením tohtosezónnych aj budúcich cieľov. Preto sme sa rozhodli konať už teraz," dodal.

Stále iba 35-ročný Julian Nagelsmann opustil lavičku Bayernu po necelých dvoch rokoch. Kormidelníkom klubu sa stal v júli 2021 a v sezóne 2021/2022 ho dotiahol k bundesligovému titulu. V aktuálnom ročníku síce je bavorským tím stále v hre o obhajobu prvenstva a bojuje aj o prvenstvo v Lige majstrov a domácej pohárovej súťaži, vedeniu klubu však „došla trpezlivosť".

Žreb Ligy majstrov.
Žreb Ligy majstrov: Lobotkov Neapol spoznal súpera vo štvrťfinále, prijateľný súper pre Inter Miláno Zobraziť článok

Štyridsaťdeväťročný Thomas Tuchel už v pondelok povedie prvý tréning Bavorov, s klubom sa dohodol na zmluve do leta 2025. Doteraz naposledy koučoval anglický tím FC Chelsea z Londýna, predtým aj francúzsky Paríž Saint-Germain a vo vlasti Borussiu Dortmund, teda hlavného súpera Bayernu v boji o bundesligový titul v tejto sezóne. Zaujímavosťou je, že hneď po prestávke vyhradenej pre potreby národných tímov v sobotu 1. apríla sa uskutoční mimoriadne dôležité meranie síl medzi Bayernom a Borussiou.

Spomenutá nedeľňajšia prehra Bayernu na pôde Leverkusena bola už piata bodová strata Bavorov z ostatných desiatich ligových zápasov. Stúpla ňou šanca, že Mníchovčania po desiatich bundesligových tituloch bez prerušenia zostanú bez tejto trofeje.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});