Triumf Čiernej Hory zariadil kanonier DAC, rekordér Ibrahimovič

Futbalisti Francúzska úspešne vstúpili do kvalifikácie ME 2024. V piatkovom šlágri B-skupiny rozdrvili v St. Denis Holandsko 4:0, keď ...
  • Zdroj: TASR/AP

Futbalisti Francúzska úspešne vstúpili do kvalifikácie ME 2024. V piatkovom šlágri B-skupiny rozdrvili v St. Denis Holandsko 4:0, keď už po 21 minútach viedli 3:0.

FOTOGALÉRIA: Kvalifikácia EURO 2024

V F-skupine víťazne vykročili do nového kvalifikačného cyklu Belgičania, ktorí triumfovali v Štokholme nad domácim Švédskom vďaka hetriku Romelua Lukakua 3:0.

V 73. minúte sa dostal na ihrisko 41-ročný veterán Zlatan Ibrahimovič a stal sa najstarším hráčom histórie, ktorý nastúpil v kvalifikácii ME. Česi si aj vďaka expresne rýchlemu dvojgólovému vedeniu poradili v "éčku" s Poľskom 3:1.

Francúzi spravili s Holanďanmi krátky proces. Už v 3. minúte Antoine Griezmann sklzom odobral súperovi loptu a po osi Kolo Muani - Kylian Mbappe akciu aj sám presne zakončil - 1:0. Aktívny Griezmann bol o päť minút neskôr aj na začiatku druhého gólového momentu, po jeho centri zo štandardky zblízka dopravil loptu do siete Dayot Upamecano. A keď v 21. minúte Mbappe po pase od Aureliena Tchouameniho zvýšil na 3:0, boli hostia zrelí na uterák.

Vicemajstri sveta v druhom polčase zvoľnili tempo, napriek tomu dokázali ešte raz skórovať, keď v závere pridal svoj druhý gól v zápase Mbappe. Holanďania mohli v nadstavenom čase znížiť, ale Memphis Depay nepremenil pokutový kop. Staronovému trénerovi "tulipánov" Ronaldovi Koemanovi tak nevyšla obnovená premiéra na reprezentačnej lavičke. K dispozícii však nemal opory Codyho Gakpa, Matthijsa de Ligta a ďalších troch hráčov, ktorých vyradil vírus. V druhom stretnutí "géčka" Gréci vyhrali na pôde Gibraltáru 3:0.

Juraj Slafkovský v drese Montrealu Canadiens.
Na čo Slafkovský v NHL doplatil? TOTO výrazne podcenil! Zobraziť článok

Úspešný debut na lavičke Belgicka má za sebou nový tréner Domenico Tedesco. V Štokholme si jeho tím vypracoval v prvom polčase viacero šancí, ujala sa však až tá z 35. minúty, keď po centri Dodiho Lukebakia presne hlavičkoval Romelu Lukaku.

Krátko po prestávke si obaja spoluprácu zopakovali, tentoraz Lukaku profitoval z individuálnej akcie krídelníka Herthy Berlín. V 82. minúte po prihrávke Johana Bakayoka skompletizoval Lukaku svoj hetrik a spečatil hladký triumf hostí. V závere dostal šancu na ihrisku domáci veterán Ibrahimovič, ktorý sa tak zapísal do histórie ako najstarší hráč kvalifikačných bojov o EURO.

Štyridsaťjedenročný útočník prekonal rekord talianskeho brankára Dina Zoffa, ktorý si v kvalifikácii ME 1984 obliekol reprezentačný dres vo veku 40 rokov a 90 dní. V druhom súboji F-skupiny Rakúšania zdolali Azerbajdžan 4:1 aj vďaka dvom gólom stredopoliara Manchestru United Marcela Sabitzera.

Ani samotný strelec Patrik Bečka nemohol uveriť tomu, čo sa mu podarilo.
Spoluhráči neverili vlastným očiam! Žilinčan napodobil legendárneho Pavla Demitru Zobraziť článok

V E-skupine Česi zvíťazili nad Poľskom, ktoré od nového kvalifikačného cyklu vedie bývalý kouč Portugalska Fernando Santos. Domáci mali expresný štart, keď už po dvoch minútach a 10 sekundách viedli po góloch Ladislava Krejčího ml. a reprezentačného debutanta Tomáša Čvančaru 2:0. Česi v samostatnej histórii doteraz nikdy tak rýchlo neviedli o dva góly.

Domáci mali v Prahe jasne navrch, v druhom polčase pridal tretí gól Jan Kuchta, hostia dokázali v závere už len skorigovať zásluhou Damiana Szymanského. V ďalšom zápase "éčka" Moldavsko remizovalo s Faerskými ostrovmi 1:1.

Štart do nového kvalifikačného cyklu sa vydaril reprezentantom Čiernej Hory, ktorí zvíťazili na pôde Bulharska 1:0. O jediný gól duelu v Razgrade sa postaral útočník Dunajskej Stredy Nikola Krstovič, ktorý v 70. minúte zužitkoval prihrávku Vladimira Jovoviča. V druhom zápase G-skupiny si Srbi poradili s Litvou 2:0, za domácich skórovali opory Dušan Tadič a Dušan Vlahovič.

1. kolo kvalifikácie ME 2024:
B-skupina
Francúzsko - Holandsko 4:0 (3:0)
Góly:
21. a 88. Mbappe, 2. Griezmann, 8. Upamecano

Gibraltár - Grécko 0:3 (0:2)
Góly:
12. Masouras, 45. Siopis, 58. Bakasetas

E-skupina
Česko - Poľsko 3:1 (2:0)
Góly:
1. Krejčí ml., 3. Čvančara, 64. Kuchta - 87. Szymanski

Moldavsko - Faerské ostrovy 1:1 (0:1)
Góly:
87. Nicolaescu (z 11 m) - 27. Mikkelsen

F-skupina
Švédsko - Belgicko 0:3 (0:1)
Góly:
35., 49. a 82. Lukaku

Rakúsko - Azerbajdžan 4:1 (2:0)
Góly:
28. a 50. Sabitzer, 29. Gregoritsch, 69. Baumgartner - 64. Mahmudov

G-skupina
Bulharsko - Čierna Hora 0:1 (0:0)
Gól:
70. Krstovič

Srbsko - Litva 2:0 (1:0)
Góly:
16. Tadič, 53. Vlahovič

Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Vystrelil si z Maradonu, teraz sa bojí o život: Za nájdenie Angličana ponúkajú tisíce! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});