Zamestnanci SOŠV zveľadili okolie Domu športu a pripomenuli si Dni vody i Zeme

Slovenský olympijský a športový výbor chce byť lídrom medzi športovými organizáciami v oblasti trvalej udržateľnosti a aktívne sa zapája ...
  • Zdroj: SOŠV/Andrej Galica

Slovenský olympijský a športový výbor chce byť lídrom medzi športovými organizáciami v oblasti trvalej udržateľnosti a aktívne sa zapája do rôznych enviromentálnych aktivít.

FOTOGALÉRIA: Brigáda SOŠV

Pred blížiacim sa Dňom Zeme, ktorý oslavujeme 22. apríla, sa zamestnanci SOŠV rozhodli skrášliť okolie Domu športu v Bratislave, v ktorom sídli sekretariát SOŠV, viaceré športové zväzy i redakcia denníka Nový čas, ktorý je mediálnym partnerom SOŠV.

Iniciatíva na malú brigádu, počas ktorej sa vyčistilo okolie Domu športu od odpadkov, lístia a náletovej zelene a vyčistila sa fontána na námestíčku pred budovou, vyšla zo športového oddelenia. K výzve sa pridali zamestnanci všetkých oddelení Slovenského olympijského a športového výboru. Čistenie fontány sa uskutočnilo symbolicky v Deň vody, ktorý celý svet oslavuje 22. marca.

Medailisti z EYOF Friuli Venezia Giulia u prezidenta SOŠV Antona Siekela
Medailisti zo zimného EYOF 2023 si porovnali svoje medaily s olympijskými Zobraziť článok

Pri brigádujúcich sa pristavili viacerí predstavitelia slovenských športových zväzov či futbalový tréner Vladimír Weiss. Všetci ocenili túto iniciatívu, ktorá skrášlila okolie Domu športu.

Slovenský olympijský a športový výbor sa zapája aj do iných enviromentálnych aktivít. Strešná organizácia slovenského športu si uvedomuje dopady prebiehajúcej klimatickej zmeny, ako aj potrebu prispieť svojím vlastným dielom k riešeniu nepriaznivej situácie, ktorej čelí. Od roku 2021 má vlastnú Stratégiu udržateľnosti 2030, v rámci ktorej má definované rôzne ciele.

Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara počas krátkeho programu mužov na majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní v japonskom meste Saitama.
Životný úspech mladého Slováka na MS! Postúpil do voľných jázd medzi najlepších Zobraziť článok

Jedným z nich je aj začlenenie tém trvalej udržateľnosti do programu olympijskej výchovy a prispieť tak k výchove mladej generácie v duchu olympijských hodnôt. S týmto úmyslom vznikol aj projekt EKO45' – interaktívne vzdelávanie pre školy. V spolupráci s občianskym združením Planet Lover a s finančnou podporou Environmentálneho fondu ponúka pre stredné školy na Slovensku interaktívne prednášky v oblasti environmentálnej výchovy. Žiaci sa v rámci projektu EKO 45‘ dozvedia o aktuálnej situácii, vedecky overených faktoch a scenároch možného vývoja v oblasti životného prostredia.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});