Nevie, čo je strach! Lyžiar Bekeš prekonal slovenský rekord

Slovenský reprezentant v rýchlostnom lyžovaní Michal Bekeš (33) opäť prekonal vlastný národný rekord. Vo francúzskom alpskom stredisku ...
  • Zdroj: SITA/ Matúš Zeťák/Red Bull Content Pool

Slovenský reprezentant v rýchlostnom lyžovaní Michal Bekeš (33) opäť prekonal vlastný národný rekord. Vo francúzskom alpskom stredisku Vars na majstrovstvách sveta dosiahol rýchlosť 248,550 km/h.

V ostatných dňoch svoje aj národné maximum zlepšil už štvrtýkrát. Najprv sa z 223,464 km/h zlepšil na 231,100 km/h, v semifinále MS posunul hranicu na 237,1 a potom na 238,1 km/h. Vo finále sa aj vďaka výborným poveternostným podmienkam výraznejšie priblížil k hranici 250 km/h.

Za ostatný týždeň tak zvýšil svoju maximálnu rýchlosť o viac ako 25 km/h. "Rýchlosť, o akej som ani nesníval a spolu s ňou krásne umiestnenie. Je to neopísateľný pocit byť jedným z hŕstky ľudí, ktorí zažili rýchlosť nad 248 km/h. Hoci teraz neviem, čo dodať, som si istý, že tento pocit si navždy zapamätám," napísal Bekeš na sociálnych sieťach po dosiahnutí nového maxima.

Spomenutý nový slovenský rekord vyniesol Bekeša až na siedmu priečku na majstrovstvách sveta, zopakoval teda svoje umiestnenie z vlaňajšieho svetového šampionátu na rovnakom mieste. Francúzsky Vars je jednou z mála lokalít, kde majú pretekári v rýchlostnom lyžovaní vytvorené skvelé podmienky. Práve tam 33-ročný Slovák dosiahol zatiaľ najlepší výsledok kariéry vo Svetovom pohári, v januári tam obsadil piatu priečku.

A práve Vars je tiež miestom, na ktorom boli stanovené aktuálne svetové rekordy v tomto športe. V marci 2016 tam Talianka Valentina Greggiová dosiahla rýchlosť 247,083 km/h. O ten mužský sa na tohtoročných MS postaral Francúz Simon Billy, úspešnému obhajcovi zlata z vlaňajška namerali neskutočných 255,500 km/h, dovtedajšie maximum Taliana Ivana Origoneho prekonal o 0,542 km/h.

Origone sa stal vicemajstrom sveta výkonom 254,050 km/h, bronz putuje do Rakúska zásluhou Manuela Kramera (252,840). Medzi ženami v stredu triumfovala Švédka Britta Backlundová výkonom 244,930 km/h pred spomenutou svetovou rekordérkou Greggiovou (241,880), bronz si vyjazdila Francúzka Cléa Martinezová (234,780). Po majstrovstvách sveta sú vo Varse na programe ďalšie preteky Svetového pohára.

Medailisti z EYOF Friuli Venezia Giulia u prezidenta SOŠV Antona Siekela
Medailisti zo zimného EYOF 2023 si porovnali svoje medaily s olympijskými Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});