Peter Sagan otvorene vysvetľuje: Prečo končím s cestnou cyklistikou?

Priority má zrovnané! Peter Sagan (33) je stále jednou z hviezd v pelotóne s platom, ktorý mu drvivá väčšina cyklistov môže len závidieť.
  • Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Priority má zrovnané! Peter Sagan (33) je stále jednou z hviezd v pelotóne s platom, ktorý mu drvivá väčšina cyklistov môže len závidieť.

FOTOGALÉRIA: Peter Sagan

Napriek tomu je však pripravený odísť do dôchodku. Únava z desaťročného pretekania na World Tour úrovni a neustáleho cestovania ho vyčerpali. Chce dať dole nohu z plynu a tráviť viac času so svojím malým synom Marlonom (5).

Jednou z ďalších Saganových priorít je sústrediť sa aj na kvalifikáciu a jazdu na horských bicykloch na olympijských hrách v Paríži v roku 2024. Tourminátor totiž začínal ako horský cyklista a na poslednú chvíľu sa chce vrátiť k svojim koreňom. „Túto sezónu prestanem pretekať na úrovni World Tour, ale budúci rok ešte absolvujem niekoľko cestných pretekov, aby som zostal fit na moje ďalšie pretekárske veci,“ povedal Sagan v rozhovore pre portál cyclingnews.

„Myslím si, že je správne, aby som teraz prestal. Nechcel som len zostať v pelotóne. Niektorí jazdci pretekajú ďalej a ďalej, alebo sa z nich stanú domestikovia a svoje skúsenosti odovzdávajú mladším jazdcom. Myslím, že som to už urobil a osobne cítim, že je ten správny čas, aby som ďalej robil niečo iné,“ vysvetlil trojnásobný majster sveta úprimne dôvody svojho konca v cestnej cyklistike.

Peter oznámil svoj odchod do dôchodku symbolicky na svoje 33. narodeniny 26. januára na pretekoch Vuelta a San Juan. Za jeho rozhodnutím stoja však aj ďalšie výhrady. „Navyše, bohužiaľ, cítim, že cyklistika začne čoskoro robiť kroky späť. Nie preto, že už nebudem v pelotóne, aby som zamiešal karty a bol proste iný, ale hlavne preto, že všetko je dnes oveľa profesionálnejšie a serióznejšie. Je tu väčší tlak na výkon, pretekanie je stále rýchlejšie a ťažšie, takže si nemyslím, že ľudia budú chcieť riskovať. Nemyslím si, že sa dokážu zabaviť a prejaviť sa tak, ako som to robil ja,“ uzavrel Sagan.

Peter rozdáva neustále úsmevy napriek tomu, že už dávno nie je na vrchole.
Saganovi posledný tanec na Miláno - San Remo nevyšiel: V cieli ho utešil syn Marlon! Zobraziť článok

Dostane sa vôbec do Paríža?
Sagan sa netají tým, že by rád súťažil na letných olympijských hrách v Paríži 2024, ale nie v cestnej, ale horskej cyklistike. Slovákom však chýbajú potrebné body zo Svetového pohára. Aktuálne sa v rankingu nachádzajú na 31. priečke. Naposledy sa v Tokiu predstavilo 29 najlepších štátov. Aby Peter Sagan mohol štartovať pod piatimi kruhmi, potrebuje bodovať aj vo Svetovom pohári.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});