Marte Olsbuová Röiselandová: Od reparátu z biatlonu k titulu kráľovná biatlonu

Keby sa to stalo väčšine z bežnej populácie, tak na šport zanevrie! Nórka Marte Olsbuová Röiselandová (32) dostala v pätnástich najhoršiu ...

Keby sa to stalo väčšine z bežnej populácie, tak na šport zanevrie! Nórka Marte Olsbuová Röiselandová (32) dostala v pätnástich najhoršiu známku z predmetu biatlon z celej triedy na športovom gymnáziu v Sirdale. Nezlomilo ju to, naopak, typicky seversky sa zaťala a dnes sa hrdí prívlastkom kráľovná biatlonu!

Fotogaléria

Marte sa cez víkend v Holmenkollene rozlúčila so svojou skvostnou kariérou. Lúči sa kráľovná majstrovstiev sveta 2020 i zimnej olympiády 2022, žena s najhodnotnejšou medailovou zbierkou v histórii svetových šampionátov, minuloročná majiteľka veľkého glóbusu, víťazka 19 pretekov Svetového pohára. Priznala, že už nemá motiváciu naplno sa venovať športu tak, aby sa udržala vo svetovej špičke.

Sympatická Nórka vynechala úvod skončenej sezóny pre pásový opar. Do bojov o body sa pustila neskôr, hoci pochybovala, či jej telo bude fungovať tak ako predtým. Napokon zažila úspešný návrat do akcie s dvomi víťazstvami v pretekoch Svetového pohára a tromi medailami na MS v Oberhofe. „Biatlon bude navždy v mojom srdci. Je ten správny čas skončiť, ten pocit mám vlastne celý rok. Som šťastná za všetko, čo som dokázala, ale cítim, že život je oveľa viac než biatlon,“ vyhlásila pre web eurosport.de trojnásobná olympijská víťazka a trinásťnásobná majsterka sveta.

Medailisti z EYOF Friuli Venezia Giulia u prezidenta SOŠV Antona Siekela
Medailisti zo zimného EYOF 2023 si porovnali svoje medaily s olympijskými Zobraziť článok

Jej krajan, legendárny Ole Einar Björndalen (49) zložil krajanke túto poklonu: „Má za sebou šialenú kariéru. V mladosti nebola najväčší talent, ale vo svojej kariére toho dosiahla neskutočne veľa! Pre mňa navždy ostane biatlonová ikona!” Bodku za kariérou dali cez víkend aj ďalšie výborné pretekárky, čo dáva šancu pre novú generáciu.

Aj ony sa lúčia

  • Tiril Eckhoffová (Nór.)
  • Anais Chevalierová-Bouchetová (Fr.)
  • Denise Herrmannová-Wicková (Nem.)
  • Mari Ederová (Fín.)
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});