Uznávaný tréner Vladimír Pláteník: Príde za ním do Trnavy trénovať grandslamová víťazka?

Dokonalý balans! Vladimír Pláteník (47) momentálne pôsobí ako šéftréner akadémie TC EMPIRE v Trnave. Chcel byť totiž bližšie k rodine, ...
  • Zdroj: facebook (TCEmpire)

Dokonalý balans! Vladimír Pláteník (47) momentálne pôsobí ako šéftréner akadémie TC EMPIRE v Trnave. Chcel byť totiž bližšie k rodine, s ktorou teraz trávi oveľa viac času. Zároveň však priznáva, že sa nebráni ani spolupráci s grandslamovou šampiónkou Emmou Raducanuovou (20), ktorú mal možnosť chvíľu trénovať ešte pred ziskom jej prekvapivého životného titulu.

FOTOGALÉRIA: Pláteník Raducanu

Pláteník pre Nový Čas najskôr vysvetlil, ako to bolo s ním a Emmou Raducanuovou, víťazkou grandslamového US Open z 2021, pôvodne. „Pred koronou som trénoval s ňou a jej tímom asi týždeň. Páčilo sa im to, ale mali dohodnuté ešte nejaké skúšobné termíny s inými trénermi. Mali sa mi ozvať, no asi mesiac sa nič nedialo, tak som odštartoval spoluprácu s inou hráčkou,“ začal svoje rozprávanie Pláteník a jedným dychom pokračoval. „Tri dni nato mi zavolal pán Raducanu, no ja som bol už dohodnutý, takže to nedopadlo dobre. Po jej nečakanom víťazstve na US Open mi volal znova, no bol som vo fáze života, keď moja dcéra mala 17 rokov, pričom chce ísť študovať do Ameriky a hrať tenis. Moja priorita je preto byť čo najbližšie a čo najviac s rodinou. Preto som teraz v Trnave. Diskusie s Raducanuovou však znova ožili. Sme dohodnutí, že keby sa jej nedarilo, tak Emma je ochotná v podstate prísť za mnou do Trnavy a nadviazať spoluprácu,“ dodal bývalý tréner Dominiky Cibulkovej, ktorý sa špecializuje práve na prácu s mladými talentmi.

Fedcupový kapitán Matej Lipták (vpravo) a Renáta Jamrichová (vľavo)
Lipták o tínedžerskej senzácii v jeho nominácii: Jamrichová môže byť novou Cibulkovou či Hantuchovou! Zobraziť článok

„Určite je to zložité, no mňa práca s mladými baví. Preto, lebo si chcem vybrať hráča, ktorý má zápal pre šport a chce aj počúvať. Veľa svetových hráčok má svoje muchy, nehovoriac o finančnom zabezpečení... Potom ťažko prijímajú informácie a nedajú sa už veľmi ovplyvniť. Preto sa mi lepšie robí s mladými. Keď máme spoločný cieľ, tak to ide ľahko. Aj mladí vedia, že sociálne siete a podobné hlúposti len odvádzajú pozornosť od športu,“ myslí si Pláteník, ktorý si aktuálne všíma aj výkony talentovanej 15-ročnej Slovenky Renáty Jamrichovej. Tá sa zatiaľ vo svojom vývoji ukazuje v mimoriadne dobrom svetle.

"Sledujem jej výkony, je to veľký talent. Má prirodzenú techniku a čítanie hry. Ale, samozrejme, videl som už veľa talentov, ktoré sa v 15-tich či 16-tich rokoch javili byť dobré, ale zlé vedenie okolo nich zničilo. Veľa tenistov zničili rodičia či tréneri... Treba byť v tomto veľmi opatrný, nohami na zemi a tvrdo makať. Svetový ženský tenis je veľmi fyzický, preto juniorské výsledky nie sú príliš smerodajné. V jej prípade sa treba upínať na to, aby čo najskôr sprofesionalizovala prípravu a fyzicky pracovala správne," uzavrel Pláteník.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});