Škriniarova dominancia pokračuje: V ankete Futbalista roka triumfoval štvrtýkrát za sebou

Najlepším futbalistom Slovenska sa stal po štvrtý raz za sebou obranca Milan Škriniar. V tradičnej ankete Slovenského futbalového zväzu ...
  • Zdroj: TASR - Martin Baumann

Najlepším futbalistom Slovenska sa stal po štvrtý raz za sebou obranca Milan Škriniar. V tradičnej ankete Slovenského futbalového zväzu (SFZ) za rok 2022 obhájil prvenstvá z rokov 2019, 2020 a 2021.

Škriniar si cenu neprevzal osobne, keďže má problémy s chrbtom a v Taliansku je pod dohľadom lekárov. Prítomným sa prihovoril prostredníctvom videa: „Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí mi dali hlasy a fanúšikom za podporu."

Na druhom mieste skončil stredopoliar Stanislav Lobotka, ktorý oblieka dres SSC Neapol. Ten získal aj cenu fanúšika. Tretiu priečku obsadil stredopoliar a rekordný osemnásobný víťaz ankety Marek Hamšík, ktorý v uplynulej sezóne získal  s Trabzonsporom turecký titul.

FOTOGALÉRIA: Futbalista roka 2022

Výsledky 30. ročníka ankety slávnostne vyhlásili v pondelok na galavečere v hoteli Senec. Na vyhlasovaní nechýbali hráči národného tímu, ktorí si ceny mohli prevziať osobne počas asociačného termínu pred zápasmi kvalifikácie ME 2024 s Luxemburskom a Bosnou a Hercegovinou.

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal v 23. ročníku ankety Tomáš Suslov z FC Groningen. Dvadsaťročný ofenzívny stredopoliar obhájil prvenstvo z minulého roka. Druhý bol Adrián Kaprálik z MŠK Žilina a tretie miesto spoločne obsadili Adam Obert (Cagliari Calcio) a David Strelec (Spezia Calcio).

Rozhodcovia sú na Slovensku častokrát pod paľbou obrovskej kritiky. (ilustračné foto)
Komisia rozhodcov potrestala Dohála za chyby v Banskej Bystrice: Od futbalu si na istý čas oddýchne Zobraziť článok

Tridsiaty ročník ankety je významný míľnik z pohľadu organizácie ankety. Prvýkrát v jej histórii je jej vyhlasovateľom a organizátorom výhradne Slovenský futbalový zväz (SFZ). Konečné poradie je výsledkom hlasovania zástupcov médií a členov Slovenskej Futbalovej Akadémie (SFA) - združujúcej slovenské futbalové legendy, osobnosti, odborníkov, bývalých hráčov a trénerov. O poradí v tohtoročnej ankete rozhodli hlasy 92 hlasujúcich, čo je rekordný počet v 30-ročnej histórii ankety.

Na hlasovacích lístkoch sa objavilo 23 hráčov, víťaz ankety Škriniar sa na 52 hlasovacích lístkoch ocitol na 1. mieste. Rozdiel medzi 1. a 2. miestom bol 18 bodov.

Futbalista Žiliny Adrián Kaprálik sa teší po strelení gólu.
Tréneri škrtali v nominácii: Pred odletom do Turecka až päť zmien Zobraziť článok

Trénerom roka sa stal Vladimír Weiss z ŠK Slovan Bratislava. S „belasými" získal majstrovský titul a klub priviedol v novembri do osemfinále Európskej konferenčnej ligy. V ankete zdolal o 145 bodov Michala Gašparíka zo Spartaka Trnava. Weiss sa na 77 hlasovacích lístkoch objavil na 1. mieste. „Veľmi si to vážim, ďakujem svojim blízkym i hráčom. Želám všetko dobré slovenskej reprezentácii. Možno tu stojím poslednýkrát, mám nejaké plány, uvidíme," uviedol Weiss.

Najlepšou futbalistkou roka 2022 sa stala stredopoliarka Dominika Škorvánková, ktorá oblieka dres francúzskeho Montpellieru.

V závere slávnostného večera prijali do Siene slávy slovenského futbalu päť laureátov. Jána Čapkoviča, Kolomana Gögha in memoriam, Stanislava Semana, Jána Michalka a Karola Poláka in memoriam.

Na snímke gólová radosť hráčov Slovana.
De Marco prehovoril o vydretom triumfe v Podbrezovej: Išli sme cez bolesť Zobraziť článok

Anketa Futbalista roka uzrela prvýkrát svetlo sveta v rámci Československa v roku 1965 a jej prvým víťazom bol Slovák Ján Popluhár. Trofej, ktorú získal pred 57 rokmi, je dnes vystavená v Sieni slávy slovenského futbalu. V roku 1993 nadviazal na tradíciu vyhlasovania najlepších hráčov roka denník Pravda a víťazom 1. ročníka ankety na Slovensku sa stal vtedy 21-ročný Peter Dubovský. Celkovo dosiahlo na triumf v ankete Futbalista roka 14 futbalistov. Rekordérom je Marek Hamšík, ktorý triumfoval 8-krát, k 4-násobnému víťazovi Martinovi Škrtelovi sa pridal v tomto roku aj Milan Škriniar, 3-krát zvíťazili v ankete Dušan Tittel

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});