Aj v Džidde víťazné double monopostov Red Bullu, Alonso dosiahol jubilejné pódium

Tím Red Bull zaznamenal celkovo tretie víťazné double za sebou a ovládol aj druhé podujatie tejto sezóny majstrovstiev sveta monopostov F1.

Tím Red Bull zaznamenal celkovo tretie víťazné double za sebou a ovládol aj druhé podujatie tejto sezóny majstrovstiev sveta monopostov F1.

Fotogaléria

Mexičan Sergio Pérez triumfoval v nedeľňajšej Veľkej cene Saudskej Arábie v Džidde pred obhajcom titulu Maxom Verstappenom, Holanďan pritom štartoval až z pätnásteho miesta. Tretí skončil opäť Španiel Fernando Alonso z Aston Martinu, ktorý dosiahol jubilejné sté pódium v kariére.

"Všetci ste odviedli skvelú prácu, toto je vynikajúci výsledok pre tím. Poďme ďalej makať naplno a pokračovať takto ďalej," vyhlásil po pretekoch šťastný Pérez, ktorý víťazstvo v kvalifikácii premenil na piaty triumf v F1. "Nie som si istý, či to bol môj najlepší víkend s tímom. V Melbourne to bude ešte lepšie," doplnil 33-ročný rodák z Guadalajary. Ten bol krátko virtuálne na čele šampionátu, ale Verstappen sa vďaka zisku bodu za najrýchlejšie kolo pretekov dostal pred Mexičana.

Úradujúci dvojnásobný majster sveta Verstappen takmer dokonale minimalizoval škody, keďže pre technický problém začínal preteky z 15. pozície na štarte. "Skúsil som to v závere a našťastie mi to vyšlo," povedal Holanďan o najlepšom čase, ktorý zajazdil v poslednom kole VC. Za svoj výkon si vyslúžil pochvalu od šéfa tímu. "Skvelá stíhacia jazda a naozaj dobrý záver, Max," uviedol Christian Horner vo vysielačke svojmu pilotovi.

Angela Cullenová a Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton prekvapil: Po siedmich rokoch vyhodil Angelu! Zobraziť článok

Alonso takmer doplatil na to, že si neodpykal podľa pravidiel päťsekundovú penalizáciu za nesprávne postavenie vo vyhradenom priestore na štartovom rošte. Počas zastávky v boxoch sa totiž mechanici dotkli monopostu skôr ako uplynulo spomenutých päť sekúnd. Španiel za to dostal dodatočný 10-sekundový trest až po tom, ako na stupni pre víťazov oslávil tretie miesto.

Tím Aston Martin sa voči trestu odvolal s tým, že sa o treste dozvedel príliš neskoro. Vedenie F1 to uznalo a Alonsovi vrátilo pódiové umiestnenie. "Som skôr sklamaný z rozhodnutí komisárov než z nášho výkonu. Nemôžu udeliť trest 35 kôl po porušení pravidla. Mali dosť času na to, aby nás informovali," hovoril nahnevaný Alonso ešte predtým, ako mu vrátili tretiu priečku. Krátko sa z pódia tešil štvrtý v cieli Brit George Russell na Mercedese, ktorý bol z toho prekvapený. Prvotné rozhodnutie odobrať 41-ročnému dvojnásobnému šampiónovi Alonsovi sté pódium v F1 označil za "tvrdé" a vyzval vedenie športu, aby "použilo zdravý rozum".

Po dvojtýždňovej prestávke bude pokračovať sezóna 2023 v seriáli MS monopostov F1 v prvý aprílový víkend, 2. apríla je na programe Veľká cena Austrálie v Melbourne.

Michael Schumacher na archívnej fotografii.
Pravda o liečbe Schumachera: Tajomstvo rodiny, ktoré sa nepodarilo manželke skryť Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});