V Paríži už odpočítavajú dni do začiatku olympiády: TOTO bude najväčšie prekvapenie!

Metropola Francúzska spustila v utorok odpočet dní do začiatku letných olympijských hier, ktoré sa v Paríži začnú od dnes o 495 dní, ...
  • Zdroj: TASR/AP

Metropola Francúzska spustila v utorok odpočet dní do začiatku letných olympijských hier, ktoré sa v Paríži začnú od dnes o 495 dní, 26. júla 2024. Francúzsko si na prípravách športového sviatku dáva veľmi záležať, veľký dôraz kladie na bezpečnosť aj na ekologickú udržateľnosť celej akcie, na ktorej Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) predpokladá, že by mohlo súťažiť asi 40 Slovákov a Sloveniek. Ako je to s našou účasťou aj so zmenami, ktoré organizátori robia, sme sa porozprávali s vedúcim našej výpravy Romanom Bučekom (59), ktorý od Sydney 2000 nevynechal ani jednu olympiádu!

Slovensko má zatiaľ tri miestenky do Paríža. Je to menej, ako bývalo, alebo v tomto časovom horizonte je to tak akurát?

- Medzinárodná federácia športovej streľby umožňuje vybojovať prvé miestenky na majstrovstvách sveta tradične už 2 roky pred konaním OH. Podobne to bolo aj pred OH v Tokiu, keď prvé miestenky vybojovali športoví strelci Zuzana Rehák Štefečeková, Erik Varga a Danka Barteková na MS už v roku 2018. Bolo ich 5, lebo Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga sa zaslúžili až o 4 miestenky. Kvalifikačný proces sa iba začína, počet získaných miesteniek je zatiaľ primeraný.

Zuzana Rehák Štefečeková s bronzom na MS a miestenkou na OH
Rehák-Štefečeková po zisku olympijskej miestenky: Splnený sen, ktorý som nechcela snívať dopredu! Zobraziť článok

Kedy by mali pribudnúť ďalšie?

- V roku pred konaním olympijských hier sa športovcom darí vybojovať asi 1/3 miesteniek, a to najmä v športoch, ktoré umožňujú vybojovať miestenky priamo na svetových súťažiach, ako je rýchlostná kanoistika, vodný slalom, športová streľba, stolný tenis, lukostreľba, box, umelecké plávanie. Ďalšie možnosti na získanie miesteniek majú športovci v rámci kontinentálnych kvalifikačných súťaží, ako aj na základe plnenia výkonnostných limitov (plávanie, atletika) alebo umiestnenia v kvalifikačných rebríčkoch.

Robia vám v príprave starosti zmeny organizátorov, ktorých nie je málo?

- Niektoré zmeny, ktoré organizátori urobili, sa budú týkať aj našej výpravy. Dejisko súťaží v športovej streľbe presunuli z Paríža do 280 km vzdialeného Chateauroux. Treba však povedať, že ide o špičkové národné strelecké centrum, dobudované v roku 2018. Tu bude aj samostatná olympijská dedina pre športovcov. Znamená to, že výprava nebude bývať na jednom mieste.

Ktorá zmena prekvapila skúseného šéfa výpravy najviac?

- Ani nie tak zmena, ako skôr koncept otváracieho ceremoniálu. Má sa uskutočniť medzi Seinou a Eiffelovou vežou. Výpravy budú prevážané na 160 lodiach na 6 km dlhom úseku Seiny. Na brehoch rieky a mostoch sa očakáva prítomnosť viac ako 500-tisíc divákov. Bude to mimoriadne náročné pre bezpečnostné zložky.

Koľko športovcov na OH 2024 by vás uspokojilo, koľko nadchlo a aké číslo by pre vás znamenalo sklamanie?

- Prial by som našim športovcom, aby sa im do Paríža podarilo kvalifikovať vo väčšom počte ako na predošlé hry v Tokiu, kde štartovalo 41 športovcov a športovkýň.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});