David Vencl prežil ľadový ponor do hĺbky 52,1 metra: Po rekorde pľuval krv!

Český freediver David Vencl (40) prekonal ďalší rekord. Ako prvý sa na švajčiarskom zamrznutom jazere Sils pod ľadom potopil na jeden ...
  • Zdroj: Gian-Nicola Bass

Český freediver David Vencl (40) prekonal ďalší rekord. Ako prvý sa na švajčiarskom zamrznutom jazere Sils pod ľadom potopil na jeden nádych a bez neoprénu do hĺbky 52,1 metra. Po vynorení ho zaliala krv a musel ísť preventívne na vyšetrenie do nemocnice!

FOTOGALÉRIA: David Vencl

Vencl, ktorý predvlani uplával rekordných 81 metrov pod ľadom, sa chcel v plavkách potopiť do päťdesiatmetrovej hĺbky. Nakoniec krátko po poludní zvládol ešte o dva metre viac. V ľadovej vode jazera Sils, na ktorého hladine bola 35-centimetrová vrstva ľadu, strávil takmer dve minúty.

Slovenka Petra Vlhová na trati super-G.
Vlhová uzavrela v super-G až druhú desiatku: V celkovom poradí je už mimo pódia Zobraziť článok

„Pocit som mal dobrý, všetko išlo podľa plánu, takže som nadšený. Bolo to pomalšie, celý ponor trval minútu a 54 sekúnd. Ešte neviem prečo, musím sa pozrieť na dáta. Bol som zadýchaný viac, ako by som bol v teplej vode,“ uviedol Vencl, ktorý na hladinu vyplával so značkou umiestnenou na konci odmeraného lana.

Jeho ponor snímali kamery a sledovali rozhodcovia. Mali ho istiť štyria potápači, no pre technické problémy jedného z nich boli nakoniec len traja. Posledných pätnásť metrov už Vencl zostal sám. Po vynorení prizerajúcich vystrašila krv, ktorú vypľul.

Útočník Washingtonu Nic Dowd (vpredu) a slovenský obranca Martin Fehérváry sa tešia po góle.
Fehérváry vylepšil vlastný rekord o 38 sekúnd: Tak dlho ešte nehral Zobraziť článok

„Pred ponormi sme riešili, či môže dôjsť k poškodeniu pľúc, čo sa môže naozaj stať, ale našťastie to nebol tento prípad. Zrejme som si nejakým pohybom poškodil priedušnicu, pravdepodobne sa to stalo v hĺbke 45 metrov. Nič ma nebolelo a kým som sa nevynoril a nezačal vypľúvať krv, nič som netušil,“ povedal Vencl, keď nastupoval do sanitky. Po kontrole v nemocnici lekári potvrdili, že sa mu nestalo nič vážne.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});