Šokujúce informácie: Čo hrozí Barcelone v prípade dokázania viny?

V prípade dokázania viny by klubu FC Barcelona mohli pozastaviť činnosť na niekoľko rokov
  • Zdroj: TASR/AP

V prípade dokázania viny by klubu FC Barcelona mohli pozastaviť činnosť na niekoľko rokov

FOTOGALÉRIA: FC Barcelona

Španielskemu futbalovému klubu FC Barcelona môže v prípade dokázania viny hroziť viacero exemplárnych trestov. Ako referuje web denníka Marca, podľa článku 33.7 španielskeho Trestného zákona by najtvrdším trestom bolo pozastavenie činnosti klubu a zatvorenie priestorov na obdobie nepresahujúce päť rokov.

Klubu by tiež mohli zakázať vykonávať v budúcnosti činnosť, ktorá súvisí so spáchaním trestného činu či jeho zatajovaním. Tento zákaz môže byť dočasný alebo definitívny. V prípade dočasnej platnosti lehota nesmie presiahnuť 15 rokov. Klub by podľa Trestného zákonníka mohol byť „odstrihnutý“ od možnosti získavať verejné dotácie a pomoc, uzatvárať zmluvy s verejným sektorom a využívať daňové výhody a stimuly sociálneho zabezpečenia počas obdobia, ktoré nepresiahne 15 rokov.

Španielska prokuratúra pred niekoľkými dňami obvinila FC Barcelona z korupcie. Dôvodom sú niekoľko rokov trvajúce platby na účet niekdajšieho rozhodcu a viceprezidenta rozhodcovskej komisie. Vyšetrovací sudca rozhodne, či a aký trest dostane katalánsky veľkoklub. "Blaugranas" sú obvinení nielen z korupcie, ale aj z podvodného hospodárenia a falšovania obchodnej dokumentácie.

Firma Josého Maríu Enríqueza Negreiru v rokoch 2016 až 2018 prijala od Kataláncov 1,4 milióna eur, pričom Negreira bol v rokoch 1994 - 2018 člen komisie rozhodcov Španielskej kráľovskej futbalovej federácie (RFEF). Iné zdroje uvádzajú sumu až viac ako sedem miliónov eur za roky 2001 až 2018. Predstavitelia barcelonského klubu sa obhajujú tvrdením, že uvedené prostriedky platili za vypracovanie posudkov o rozhodcoch, čo je vraj bežná prax.

Tieto platby pôvodne vyšetrovali iba v rámci daňovej kontroly v Negreirovej firme, neskôr sa však prípad rozšíril aj na FC Barcelona. Vedenie španielskej La Ligy a RFEF sa touto záležitosťou zaoberajú. Katalánsky klub uviedol, že požiadal nezávislú spoločnosť, aby vykonala vlastné vyšetrovanie.

La Liga uviedla, že športové sankcie voči Barcelone nie sú možné ani v prípade dokázania korupcie, pretože už uplynula premlčacia lehota. To vyvolalo znepokojenie v radoch účastníkov La Ligy aj ďalších kruhoch. Klub odmietol akékoľvek previnenie alebo konflikt záujmov. Uviedol, že síce platí za posudky rozhodcov, ale nikdy sa nepokúsil ovplyvniť ich verdikty v zápasoch.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});