Slovenský himalájista Peter Hámor našiel niečo nezlezené: Na najjužnejšiu sedemtisícovku s manželkou

Hľadal a našiel. Slovenský himalájista Peter Hámor (58) objavil niečo nezlezené a už mieri do najvyšších hôr sveta. Trúfa si na prvovýstup ...
  • Zdroj: iglu

Hľadal a našiel. Slovenský himalájista Peter Hámor (58) objavil niečo nezlezené a už mieri do najvyšších hôr sveta. Trúfa si na prvovýstup doposiaľ neprelezenou západnou stenou najjužnejšej sedemtisícovky sveta, ktorou je 7 394 m vysoký končiar Kabru South na hraniciach Nepálu a indického Sikkimu.

FOTOGALÉRIA: Peter Hámor

Na expedícii s názvom Himalayadventure MMXXIII mu mesiac bude robiť spoločnosť aj Mária. 

Okrem nej sú v tíme aj talianski manželia, ktorí ako jediní na svete majú spoločne Korunu Himalájí. Slovenský držiteľ Koruny Himalájí upozornil, že čaro najvyšších hôr sveta nie je iba v ich výške, ale najmä v ich rozlohe a v podstate nevyčerpateľných možnostiach. Himalájske výškové horolezectvo podľa neho ani náhodou nie je len o výstupoch zabezpečenými klasickými cestami na sedem populárnych osemtisícoviek či niekoľko nižších vrcholov.

Lewis Hamilton je sedemnásobným majstrom sveta F1.
Hamilton na detektore lži: Hovoril pravdu o močení v kokpite? Zobraziť článok

V hľadáčiku od r. 2012

„S Nives Meroiovou a Romanom Benetom sa poznáme už dávnejšie. Dohromady nás dal výstup na Kančendžongu v roku 2012. Už vtedy som si obzrel aj hrebeň Kabru s mohutnou nevylezenou stenou. Tá je široká 4 až 5 kilometrov a vysoká skoro tri kilometre. Ja sa tam idem teraz pozrieť v rámci aklimatizácie, ako to vyzerá tohto roku, a čo všetko tam musíme zobrať. Či je tam viac snehu a ľadu alebo skál. Na základe tohto prieskumu pobalíme materiál, ktorý mám uskladnený v Káthmandu. Tam tiež budeme musieť vybaviť všetky povolenia. Presne o mesiac tam príde aj taliansky manželský pár a začne sa spoločná misia. Náš čas je limitovaný povoleniami, t.j. asi 60 dní, ale omnoho podstatnejšie je počasie,“ prezradil P. Hámor, ktorý počas 40-ročnej horolezeckej kariéry absolvoval množstvo jedinečných výstupov.

Pre Juraja Slafkovského sa nováčikovská sezóna v NHL predčasne skončila.
Slafkovský si z Kanady odskočil na Slovensko zmaturovať: Úsmev zo zadnej lavice! Zobraziť článok

Kam ich pustí hora?

Na otázku, akú má stratégiu na extrémne ťažkú stenu, sa pousmial:

„Začneme úplne naplno a budeme pridávať, až kým nedôjdeme na vrchol. Vytvárať stratégiu dopredu nemá význam. Je to o dokonalej improvizácii, treba sa prispôsobiť momentálnym podmienkam. Kopec si robí to, čo chce, a hlavne počasie je to, čo diktuje rytmus a cestu.“

Peter Hámor má na počasie v Himalájach svojho odborníka Portugalčana Viktora Baja, ktorý pripravuje dokonalé predpovede. „Čulo komunikujeme a sme si názorovo veľmi blízki. Toto je náš druhý spoločný výstup. Zhodli sme sa, že chceme miesta, ktoré nie sú až také preľudnené, a nie je dôležité, aby sa výška začínala osmičkou. Niekedy sú nižšie kopce omnoho hodnotnejšie. Stenu, na ktorú sa chystáme, ešte nikto nevyliezol. V roku 2004 sa o to pokúšali Srbi, no dostali sa skoro do výšky 6 000 metrov, ale museli sa otočiť. Tak uvidíme, kde nás hora pustí,“ dodal pred stredajším odletom skúsený harcovník.

Obranca Philadelphie Nick Seeler (vpravo) predviedol parádnu akciu zakončenú gólom.
Seeler vycvičil obrancov súpera ako malých chlapcov a zakončil: Gól roka? Zobraziť článok

Takýto je plán

- odlet: 15. marca

- aklimatizačné výstupy: prelom marca a apríla

- príprava na výstup: od 21. apríla

- pokus o prelezenie západnej steny Kabru South: 1. až 21. mája

- návrat na Slovensko: 26. mája

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});