Ďalší škandál vo svetovom futbale: Katar odpočúval schôdzku šéfa FIFA

V rámci špionážnej operácie v mene Kataru odpočúvali agenti tajných služieb v roku 2017 schôdzku prezidenta Medzinárodnej futbalovej ...
  • Zdroj: SITA

V rámci špionážnej operácie v mene Kataru odpočúvali agenti tajných služieb v roku 2017 schôdzku prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianniho Infantina a vtedajšieho švajčiarskeho generálneho prokurátora Michaela Laubera v hoteli v Berne, ktorý patrí Kataru.

Ako v nedeľu uviedol švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung, bolo to v čase, keď prebiehalo vyšetrovanie futbalových predstaviteľov. To sa začalo v roku 2014 a viedla ho etická komisia FIFA, ktorá zistila, že Rusko a ďalší kandidáti, vrátane katarského organizátora MS 2022, porušili niektoré pravidlá týkajúce sa kandidatúry. Objavili sa tiež informácie, že bývalí členovia exekutívy FIFA zinkasovali financie ako „odmenu“ za hlasovanie v prospech Ruska a Kataru.

V článku Neue Zürcher Zeitung sa uvádza, že dokumenty a zdroje ukázali, že sledovanie bolo vykonané pre „Projekt Matterhorn“ pomenovaný po ikonickej švajčiarskej hore s cieľom zhromaždiť materiál o Lauberovi, ktorý dohliadal na dlhoročné vyšetrovanie futbalových funkcionárov.

Nedeľný materiál Neue Zürcher Zeitung podporil skoršiu správu agentúry AP, že Katar počas niekoľkých rokov minul milióny dolárov najatím agentúry Global Risk Advisors, aby špehovala FIFA a medzinárodných futbalových predstaviteľov s cieľom zabezpečiť si právo na usporiadanie majstrovstiev sveta.

Milan Škriniar prežil v Interi Miláno nádherné chvíle.
Škriniarov štart otázny, Inter chce v Porte odčiniť prehru zo Spezie Zobraziť článok

Mediálne oddelenie katarskej vlády odmietlo správy Neue Zürcher Zeitung ako „ďalší pokus o šírenie nepravdivých informácií o Katare a poškodenie jeho dobrého mena“. „Odmietame obvinenia a skúmame všetky zákonné cesty,“ tvrdí katarská vláda.

Stretnutie v hoteli medzi Infantinom a Lauberom bolo odhalené pred štyrmi rokmi a je súčasťou vyšetrovania ich troch nezdokumentovaných stretnutí v rokoch 2016 a 2017, ktoré viedli dvaja špeciálni prokurátori menovaní švajčiarskym parlamentom. Prvé dve stretnutia boli odhalené v novembri 2018 v sérii Football Leaks publikovanej nemeckým časopisom Der Spiegel.

Po zverejnení týchto správ Lauber a Infantino tvrdili, že si nepamätajú obsah svojich dvoch stretnutí v roku 2016. Tiež nepriznali, že mali tretie stretnutie v roku 2017, ktoré bolo odhalené o niekoľko mesiacov neskôr a viedlo k tomu, že Lauber prišiel o prácu. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne podrobnosti o obsahu stretnutia v hoteli v júni 2017, či už v správach z médií alebo v disciplinárnom vyšetrovaní Laubera.

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie k nominácii na dva zápasy kvalifikácie.
Calzona nominoval na prvé zápasy kvalifikácie: Návrat dvoch legionárov a premiéra Polievku Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});