Počas olympiády v Tokiu neudržala nervy: Ruská trénerka schytala tvrdý trest!

Medzinárodná gymnastická federácia potrestala dvojročným zákazom činnosti poprednú ruskú trénerku a funkcionárku Irinu Vinerovú za spochybňovanie ...
  • Zdroj: SITA/AP

Medzinárodná gymnastická federácia potrestala dvojročným zákazom činnosti poprednú ruskú trénerku a funkcionárku Irinu Vinerovú za spochybňovanie práce rozhodcov na olympijských hrách v roku 2021.

Pre Rusky v Tokiu sa skončila víťazná séria ťahajúca sa od roku 2000 a Vinerová po súťaži v ruských médiách rozhodcov obvinila zo zaujatosti. Jej trest podľa pondelkového vyjadrenia FIG nenadobudne účinnosť, kým bude platiť súčasný dištanc kvôli vojne na Ukrajine.

Podľa rozhodnutia etickej komisie, ktorá sa zaoberá medzinárodnými disciplinárnymi prípadmi, nesmie Vinerová dva roky pôsobiť ako trénerka, rozhodkyňa ani v inej úlohe na žiadnych medzinárodných súťažiach. Proti trestu sa môže odvolať.

Ruské gymnastky kraľovali olympijským súťažiam vo viacboji jednotlivkýň i družstiev nepretržite od hier v Sydney. V Tokiu sa ale v oboch pretekoch museli uspokojiť so striebornými medailami.

Vinerová potom vyhlásila, že rozhodcovia boli ovplyvnení protiruskými predsudkami a výsledky označila za hanebné. Podľa niektorých obvinení sa tiež pomstila ruskej funkcionárke, ktorá na súťaže v Tokiu dohliadala. Verdikt FIG ale nešpecifikuje, za ktoré prehrešky bola Vinerová uznaná za vinnú.

Sedemdesiatštyriročná Vinerová, manželka miliardára Ališera Usmanova, je zároveň predsedníčkou ruského zväzu modernej gymnastiky. Svoje obvinenia proti rozhodcom prvýkrát predniesla pri schôdzke s prezidentom Vladimirom Putinom v roku 2021.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});