Najväčšia športová senzácia roka 2023: Basketbalisti Južného Sudánu si zahrajú na MS

Absolútna senzácia! Inak nemožno nazvať príbeh mužského basketbalového tímu najmladšieho a najchudobnejšieho štátu Afriky. Južný Sudán ...
  • Zdroj: fiba.basketball

Absolútna senzácia! Inak nemožno nazvať príbeh mužského basketbalového tímu najmladšieho a najchudobnejšieho štátu Afriky. Južný Sudán vznikol v roku 2011 a tento rok si jeho basketbalisti zahrajú na MS, ktoré budú hostiť Indonézia, Japonsko a Filipíny.

Slovenský športový fanúšik vie veľmi málo o Južnom Sudáne, nehovoriac o športe v tejto krajine. Tá vznikla v spomínanom roku 2011 a väčšina obyvateľstva sa venuje kočovnému chovu zvierat. Kočovné stádo prekračuje aj štátne hranice. Prvýkrát v histórii sa športovci tejto krajiny zúčastnili na OH ako nezávislí účastníci. Po získaní nezávislosti sa najskôr muselo nájsť pätoro športov, ktoré by sa pripojili k svojim medzinárodným federáciám a následne k MOV. Tento sled finišuje, aj preto je megasenzáciou postup juhosudánskych basketbalistov na MS!

Russell Westbrook patrí dlhodobo medzi hviezdy NBA.
Hviezdny rozohrávač opäť mení pôsobisko: Bude hájiť farby najväčšieho rivala svojho bývalého klubu Zobraziť článok

Samozrejme, možno argumentovať, že na africkom kontinente je slabšia konkurencia, no tím Južného Sudánu, ktorý v predošlej kvalifikácii MS 2019 ani neštartoval, vyhral 11 zápasov a prehral iba jeden... Navyše nikdy nehral doma, pretože prvé tri zápasy prvého predkola sa odohrali v hlavnom meste Senegalu Dakare a druhé tri zápasy v hlavnom meste Rwandy Kigali. Vonku hrali aj v druhom predkole. Tri zápasy v egyptskej Alexandrii, tri v tuniskom Monastire.

Južný Sudán je momentálne na 63. mieste vo svetovom rebríčku FIBA a na túto priečku ho priviedol Luol Deng. Rodák z dedinky Wau v Južnom Sudáne, ktorý v r. 2004 až 2019 hral v NBA za Chicago, Cleveland, Miami, LA Lakers a Minnesotu a dvakrát sa predstavil na All Star Gala NBA (2012, 2013).

Legenda

Keď sa doteraz hovorilo o spojení basketbal a Južný Sudán, každý fanúšik si spomenul na hráča menom Manute Bol, ktorý sa narodil v Turalei v Južnom Sudáne a narástol na neskutočných 231 cm. Pastier z kmeňa Dinkov na seba upozornil na vojenskej službe, kde spoznal basketbal. V roku 1984 odišiel do USA, o rok neskôr bol draftovaný a počas kariéry hral za Washington Golden State i Miami. Vynikal obrannými blokmi, počas kariéry zaznamenal 2 086 blokov. Po kariére pomáhal vojnovým utečencom a snažil sa sprostredkovať rokovania znepriatelených strán sudánskej občianskej vojny. Zomrel vo veku 47 rokov na zlyhanie ľadvín.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});