Miroslav Štolc je prvým Slovákom, čo pískal vrchol hokejovej LM: Bonus za finále? Puk a dres!

Zaujímavý príbeh! Bývalý útočník Miroslav Štolc (38) bol profi hokejistom, v extralige odohral 138 zápasov, ale kariéru pre zdravotné ...
  • Zdroj: Getty Images

Zaujímavý príbeh! Bývalý útočník Miroslav Štolc (38) bol profi hokejistom, v extralige odohral 138 zápasov, ale kariéru pre zdravotné problémy s ramenami ukončil v lete 2011. Osud ho nečakane zavial na rozhodcovskú dráhu a už tretiu sezónu pôsobí ako arbiter vo švajčiarskej lige, kde má licenciu ich federácie.

FOTOGALÉRIA: Štolc je prvým Slovákom, čo pískal vrchol hokejovej LM

Vlani premiérovo pískal na svetovom šampionáte vo Fínsku a pred pár dňami sa stal prvým hlavným rozhodcom spod Tatier, ktorý sa predstavil vo finále hokejovej Ligy majstrov. Denníku Nový Čas prezradil, aký má ešte rozhodcovský sen, a aj to, čo dostal za finále!

Rodák z Popradu, ktorý už niekoľko rokov žije s rodinou pri švajčiarskych hraniciach v rakúskom mestečku Schruns, sa o nominácii na finálový súboj hokejovej Ligy majstrov dozvedel v januári. Stal sa vôbec prvým Slovákom, ktorý mal tú česť viesť finále 18. februára medzi fínskou Tapparou a švédskou Luleou.

„Veľmi ma to potešilo, že mi Medzinárodná federácia IIHF dala dôveru a nominovala ma na finále. Bola to pre mňa veľká pocta a zároveň aj odmena za doterajšiu odvedenú prácu."

„Hralo sa vo výbornej atmosfére, bol to skvelý zážitok. Navyše my rozhodcovia nikdy nič nevyhráme ako hokejisti. Preto je pre nás víťazstvo, keď môžeme pískať takéto veľké podujatia,“ povedal na úvod pre Nový Čas Štolc.

Na otázku, či dostal za finále, v ktorom triumfovala Tappara, aj špeciálnu finančnú odmenu, odvetil: „Nefunguje to ako vo futbale. Ja mám svoj mesačný plat od švajčiarskej federácie a v nej už mám zahrnutý aj bonus za Ligu majstrov či vlaňajšiu účasť na svetovom šampionáte."

„Mám, samozrejme, platené všetky náklady, čiže letenky, ubytovanie a dostávam na dennej báze stravný paušál. Navyše, finále navyše mi bude pripomínať dres, puk či plaketa.“

V rozhodcovskej kariére Štolcovi chýba už len čerešnička na torte: a tou je účasť na zimnej olympiáde. „(Smiech.) Takto dopredu sa až nepozerám, dávam si ciele na kratšie trate. Ale nepopieram, že by to bola paráda. Olympiáda je najväčší turnaj pre športovcov a aj rozhodcov. Uvidíme, čo budúcnosť prinesie,“ dodal.

NAPODOBNIL MICHEĽA

Hokejový arbiter Miroslav Štolc napodobnil po dlhých 15 rokoch futbalového kolegu Ľuboša Micheľa. Ten v máji 2008 pískal ako hlavný rozhodca finálový súboj medzi Manchestrom United
a Chelsea Londýn.

Marko Daňo smeruje za titulom najlepšieho strelca základnej časti českej extraligy.
Třinec bude musieť o štvrťfinále zabojovať: Nestačia ani góly streleckého kráľa Daňa Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});