Volejbalistka Nikola Radosová tri týždne po zemetrasení v Turecku: Život sa postupne vracia, rozbieha sa aj šport!

Turecké mesto Gaziantep pri sýrskej hranici zasiahlo 6. februára mohutné zemetrasenie, ktoré zrovnalo so zemou tisícky budov a, žiaľ, ...
  • Zdroj: instagram.com/nikarados

Turecké mesto Gaziantep pri sýrskej hranici zasiahlo 6. februára mohutné zemetrasenie, ktoré zrovnalo so zemou tisícky budov a, žiaľ, pochovalo takmer 50-tisíc nevinných ľudských životov. V krajine od minulého leta pôsobí aj najlepšia slovenská volejbalistka Nikola Radosová (30), ktorá hrá v tíme z Bursy. Denníku Nový Čas tri týždne po tragédii prezradila, ako vyzerá život v krajine, či mala o seba strach a aj to, či sa už obnovili športové súťaže.

FOTOGALÉRIA: Nikola Radosová

Turecký klub Nilüfer Belediyespor z mesta Bursa, v ktorom pôsobí slovenská reprezentantka Nikola Radosová, sa našťastie nenachádzal v blízkosti epicentra ničivého zemetrasenia.

„Moje pôsobisko je úplne opačne od miest, kde sa stala tragédia. Ani som vtedy necítila žiadne otrasy. Priznám sa, že som nemala o seba strach, ale o ľudí z postihnutej oblasti. Modlila som sa, aby bolo čo najmenej obetí a aby sa pod troskami našlo čo najviac živých ľudí,“ povedala na úvod pre Nový Čas Radosová, ktorá sa v deň tragédie zapojila so spoluhráčkami aj do humanitárnej pomoci. V krajine sa okamžite pozastavili všetky športové i kultúrne po­dujatia.

Iba sme trénovali

Zaujímalo nás, aká je situácia v Turecku tri týždne po tragédii. „Život sa dostáva postupne do normálu. Neviem však posúdiť, ako to vyzerá v postihnutých oblastiach, keďže v našom meste Bursa sa nič nestalo. Všetko sledujem iba z médií. Všetci veria, že sa už nič podobné nezopakuje,“ pokračovala Nikola, ktorá už tri týždne neodohrala súťažný zápas.

„Doposiaľ sme iba trénovali, ale už sa športové ligy postupne rozbiehajú. My odohráme prvý zápas po tragédii budúci víkend. Pokiaľ viem, žiadny klub sa zo súťaže ani neodhlásil, ale v iných športoch sa tak stalo. Viem, že niektorí volejbalisti z nižších či mládežníckych klubov, žiaľ, aj zahynuli...“

Hráme výborne

Skúsená smečiarka pôsobí v krajine polmesiaca od leta a zatiaľ si nový klub i mesto pochvaľuje. „Turecká liga je s talianskou jedna z najlepších na svete. Mesto Bursa je štvrté najväčšie v krajine, pol hodiny autom to mám k moru a z opačnej strany zase aj do hôr. Dve hodiny je Istanbul, takže poloha je ideálna,“ opísala svoju destináciu Radosová, ktorá sa s tímom nachádza na šiestom mieste. „Naše postavenie je výborné. Nik s tým v klube pred sezónou nepočítal. Hráme dobre, až nad očakávanie. Chceme si formu udržať a dostať sa do play-off,“ dodala.

Trénuje ju úspešný kouč

Radosovú v tureckom klube trénuje belgický kouč Vital Heynen. V minulosti viedol mužskú reprezentáciu Poľska, s ktorou získal titul majstra sveta, a stále je aj trénerom ženského nemeckého výberu. „Je to veľké meno vo svetovom volejbale. Je to inteligentný, ale prísny kouč. Hoci niekedy vybuchne, mne vyhovuje jeho prístup. A najmä hovoria za neho výsledky. Hráme pod ním dobre, takže si spoločnú spoluprácu pochvaľujem,“ doplnila Radosová.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});