V ruskej KHL oslavovali Deň obrancov vlasti: Armádne dresy ako propaganda Putinovi

Rusi oslavujú, svet plače. Štvrtok 23. februára sa v Ruskej federácii niesol v znamení štátneho sviatku Dňa obrancov vlasti.
  • Zdroj: fb/HCAdmiralVladivostok

Rusi oslavujú, svet plače. Štvrtok 23. februára sa v Ruskej federácii niesol v znamení štátneho sviatku Dňa obrancov vlasti.

FOTOGALÉRIA: Krištof sa v KHL nahodil do armádneho dresu!

Pri tejto príležitosti ďakovali vojakom a armáde aj viaceré kluby KHL, kde momentálne pôsobí sedem slovenských hokejistov. Najväčší hluk však narobil dnes už bývalý český reprezentant Dmitrij Jaškin (29).

Jaškinova celá rodina pochádza z Ruska, kde sa Dmitrij tiež narodil. Kapitán tímu SKA Petrohrad má navyše aj ruskú manželku Naďu. Napriek tomu, že sa aj sám cíti viac Rusom, sa počas kariéry rozhodol reprezentovať Českú republiku (zahral si na MS či svetovom pohári), kam sa celá jeho rodina presťahovala, keď mal iba osem mesiacov. České občianstvo získal v 17 rokoch.

Jaškin sa však na Deň obrancov vlasti dokonale vyfarbil, keďže Petrohrad zverejnil na sociálnych sieťach video, na ktorom hlási plynulou ruštinou: „Všetko najlepšie ku Dňu obrancov vlasti!“ Aby toho nebolo málo, hrdo si na seba obliekol aj dres s vojenským motívom a ruskou vlajkou.

Do podobného armádneho dresu sa nahodil aj Slovák Michal Krištof (29), ktorý momentálne pôsobí v klube Admiral Vladivostok. Symbolika je o to viac nešťastnejšia, že síce 23. február v Rusku už dlhé roky oslavujú ako Deň obrancov vlasti, ale 24. február sa nesie v znamení celoplošnej invázie na Ukrajinu, ktorú zinscenoval prezident Vladimir Putin.

Včera od jej začatia uplynul presne jeden rok. Nový Čas v tejto súvislosti Krištofa oslovil, do uzávierky tohto vydania však slovenský reprezentant nereagoval.

V Česku sa na Jaškinovu adresu spustila, prirodzene, vlna ostrej kritiky. „Hanba! Jaškin gratuluje ruskej armáde a hrá v armádnom drese s ruskou vlajkou,“ vyrukoval s titulkom napríklad portál sport.cz.

Jaškin vo štvrtkovom finálnom stretnutí základnej časti KHL na ľade HK Soči zaznamenal dva góly a jednu asistenciu. Petrohrad aj vďaka tomu zvíťazil 6:5 po predĺžení. Jaškin ako kapitán následne prevzal aj trofej pre víťaza základnej časti kontinentálnej hokejovej ligy.

23. FEBRUÁR: DEŇ OBRANCOV VLASTI

Tento deň je spomienkou na vojakov ozbrojených síl, bol ustanovený v roku 1919 ako Deň Červenej armády, neskôr v rokoch 1949 až 1993 sa nazýval Deň sovietskej armády a námorníctva.

Slovenský obranca v drese Tampy Bay Lightning Erik Černák sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu.
Za lakeť do tváre kapitána bude pykať: NHL potrestala Erika Černáka! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});