Slovenskí basketbalisti si poradili so Severným Macedónskom: Šanca na postup stále žije!

Basketbalisti Slovenska zostávajú v hre o postup v D-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Vo svojom predposlednom vystúpení ...
  • Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Basketbalisti Slovenska zostávajú v hre o postup v D-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Vo svojom predposlednom vystúpení zvíťazili vo štvrtok v Leviciach nad Severným Macedónskom 82:73.

Na snímke hráčky Slovenska v kvalifikačnom zápase H -skupiny Slovensko - Luxembursko.
Slovenské basketbalistky oslavujú postup na ME! Súperky z Luxemburska zdemolovali Zobraziť článok

Zverenci trénera Aramisa Nagliča zaznamenali tretie víťazstvo za sebou, navyše v prípade rovnosti bodov majú lepšie vzájomné skóre s týmto súperom. O postupujúcom sa rozhodne v záverečný deň, v nedeľu 26. februára o 15.30 h odohrá Slovensko duel proti Dánsku.

Predkvalifikácia ME 2025 – D-skupina:

Slovensko - Severné Macedónsko 82:73 (44:38)

Zostava a body SR: Krajčovič 23, Brodziansky 18, Malovec 15, Volárik 4, Fusek 2 (Majerčák 12, Bachan 6, Doležaj 2, Abrhám a Juríček 0) - najviac bodov Severného Macedónska: Shorts 23, Krstevski 14, Maslinko 10

FOTOGALÉRIA: Slovensko - Severné Macedónsko


Slováci vstúpili do dôležitého súboja predkvalifikácie ME 2025 s veľkým sebavedomím. Najskôr zaznamenali na úvod 6 bodov za sebou a následne sa trojkovou streľbou dostali do vedenia 11:3, čím donútili súpera k rýchlemu oddychovému času. Po ňom sa dostalo k slovu aj Severné Macedónsko, ktoré v podstate okamžite predviedlo, prečo je líder D-skupiny. V priebehu niekoľkých momentov takmer kompletne zmazalo manko a razom to bola oveľa vyrovnanejšia partia. Domáci basketbalisti si ale pomohli dobrou koncovkou, prvú štvrtinu napokon vyhrali 22:15. Pre slovenský výber bolo dôležité, že sa bodovo chytili viaceré hráči, a že lídra súpera Shortsa sa darilo držať na prijateľných číslach.

Druhá štvrtina bola najmä v réžii hostí, ktorí efektívne odstavili útočné zbrane Slovákov a nekompromisne trestali chyby v defenzíve, čím sa ujali vedenia. Zverencom Aramisa Nagliča si takýto scenár nepáčil, duo Krajčovič a Malovec zavelilo k 12-bodovej šnúre a obratu. Vedenie mohlo byť aj vyššie, nebyť výpadkov koncentrácie, ale ideálna bodová koncovka Krajčoviča priniesla po polčase stav 44:38 pre Slovensko.

Russell Westbrook patrí dlhodobo medzi hviezdy NBA.
Hviezdny rozohrávač opäť mení pôsobisko: Bude hájiť farby najväčšieho rivala svojho bývalého klubu Zobraziť článok

Vstup po prestávke sa domácim vydaril, Severné Macedónsko nepustili k žiadnemu výraznejšiemu náporu, respektíve obratu. Ideálne fungovala najmä spolupráca a produkcia Brodzianskeho s Krajčovičom, svojmu súperovi v skupine sa začali bodovo vzďaľovať. Veľmi dôležitý okamih prišiel v 8. minúte tejto časti, Krajčovič upravil úspešnou trojkou na 54:44, čo bol vtedy najvyšší slovenský náskok v zápase. Domáci sa dostali na koňa, v obranne nekompromisne zastavovali Severné Macedónsko a v útoku úspešne premieňali svoje šance. Opäť sa podarilo takmer s klaksónom zakončiť štvrtinu, Malovec zvýšil vedenie Slovenska na 61:46.

Náskok hneď v úvode štvrtej časti sa dostal na 20 bodov, čím sa potrebné víťazstvo priblížilo. Keď k tomu hostia riešili viac nebasketbalové veci, tak vedenie sa darilo držať na komfortnej úrovni. S blížiacim sa koncom sa však Severným Macedóncom darilo približovať a potrebné víťazstvo Slovákov bolo razom trochu v ohrození. Dianie sa ale rýchlo vrátilo do normálu a o domácom úspechu už nebolo pochýb.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});