Legendárny tréner Filc oslavuje krásne jubileum: Olympiádu vo Vancouveri nehodnotím ako zlyhanie!

V roku 2000 doviedol slovenskú hokejovú reprezentáciu k nečakanému striebru na majstrovstvách sveta v ruskom Petrohrade. V roku 2002 ...

V roku 2000 doviedol slovenskú hokejovú reprezentáciu k nečakanému striebru na majstrovstvách sveta v ruskom Petrohrade. V roku 2002 zase na MS vo švédskom Göteborgu sa so svojimi zverencami tešil z historického zlata. Ján Filc oslávi v nedeľu 19. februára jubileum 70 rokov.

Fotogaléria

Športová kariéra bola základom pre mimoriadne trénerské úspechy. Niekdajší hokejový brankár, juniorský reprezentant bývalej Československej socialistickej republiky, bol dvakrát na majstrovstvách Európy (1971, 1972), z ktorých má dve bronzové medaily. "To ma zrejme natiahlo, aby som sa v budúcnosti venoval športu a hokeju. V trénerskej oblasti moje úspechy začínajú bronzovou medailou z roku 1999 v kanadskom Winnipegu s juniormi. Bez tej by som sa asi nedostal ďalej k Á-čku," uviedol pre TASR Filc.

Prvýkrát prevzal slovenskú seniorskú hokejovú reprezentáciu v roku 1999. Za ďalší úspech považuje neočakávaný strieborný štart reprezentácie pod svojím vedením v Petrohrade v roku 2000. "Nadväzne na to v roku 2002 po nešťastnej olympiáde, ktorú treba tiež spomenúť, lebo to sú tie pády a výšky, tak potom zlato v Göteborgu. A samozrejme možno to, čo sa tak menej vníma pozitívne pre nešťastný záver, zimná olympiáda vo Vancouveri. Napriek tomu, že sme nedosiahli medailu, pri tej kvalite turnaja, ktorý tam bol a pri účasti všetkých tých najlepších hokejistov sveta v tom čase, naše vystúpenie vo Vancouveri vrátane štvrtého miesta považujem tiež za výborný výsledok," zdôraznil.

Filc sa narodil 19. februára 1953 v Bratislave. V roku 1976 ukončil štúdium na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave odbor telesná výchova - angličtina. Po doplnkovom trénerskom štúdiu získal v roku 1981 aj diplom trénera ľadového hokeja. Od 11 rokov začínal v mládežníckych kategóriách Slovana Bratislava. V tom čase ako juniorský reprezentant ČSSR získal v rokoch 1971 a 1972 bronzové medaily na majstrovstvách Európy juniorov.

Počas štúdia odmietol nastúpiť na základnú vojenskú službu v Dukle Jihlava. Po zániku B-tímu Slovana prestúpil do bratislavskej BEZ-ky. Po skončení školy prestúpil do vtedajšieho klubu Plastika Nitra, kde chytal 10 rokov s ročnou prestávkou pôsobenia v PS Poprad počas základnej vojenskej služby. Aktívnu športovú kariéru ukončil pre pracovné povinnosti vo veku 31 rokov.

Pre Filca boli vzormi ľudia, ktorí vstupovali do jeho diania v tých mladších kategóriách. "Vytvárali prostredie, v ktorom sme ako naša generácia zahoreli túžbou hrať hokej. Neskôr to bol určite Karol Fako príkladom aj osobného života, Július Černický, ktorý ma viedol v Nitre. Pavol Siroťák ako kolega v práci na Slovenskom zväze ľadového hokeja (SZĽH) ma nasmeroval do vnímania dôležitosti koncepčnej metodickej práce. Potom Ján Starší ako môj učiteľ a pedagóg na fakulte telesnej výchovy, neskôr aj kolega. Mali výrazný vplyv na to, čo som sa všetko v trénerskej oblasti snažil dosiahnuť," priblížil Filc.

Na snímke zľava slovenský obranca Capitals Martin Fehérváry a útočník Caroliny Jesper Fast.
Fehérváry odohral mizerný zápas, Jarvis sa blysol hetrikom za Carolinu Zobraziť článok

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});