Tréner PSG rieši zásadné problémy: Nastúpi proti Bayernu Mbappe a Messi?

Vyraďovaciu fázu vo futbalovej Lige majstrov 2022/2023 odštartujú v utorok dva súboje. Šlágrom osemfinálového programu je duel úradujúceho ...
  • Zdroj: TASR/AP

Vyraďovaciu fázu vo futbalovej Lige majstrov 2022/2023 odštartujú v utorok dva súboje. Šlágrom osemfinálového programu je duel úradujúceho francúzskeho šampióna Paríža St. Germain s rekordným nemeckým majstrom Bayernom Mníchov.

PSG pre zranenie nemôže počítať s kanonierom Kylianom Mbappem, ktorý laboruje so zraneným stehenným svalom, otázny je aj štart Lionela Messiho (takisto svalové zranenie). V druhom utorkovom zápase sa na San Sire stretne AC Miláno s Tottenhamom Hotspur.

PSG vstupuje do osemfinálovej fázy v nie príliš dobrom rozpoložení. Tím kvária zranenia, okrem Mbappeho a Messiho majú zdravotné problémy aj stredopoliari Marco Verratti a Renato Sanches. Navyše v šatni šarapatí črevný vírus, podľa francúzskych médií niektorých hráčov trápili v uplynulých dňoch bolesti brucha, zvracanie a vyčerpanosť.

V sobotňajšom stretnutí Ligue 1 na ihrisku AS Monaco začali obrancovia Sergio Ramos a Achraf Hakimi iba na lavičke, vôbec nebol k dispozícii Fabian Ruiz. PSG v improvizovanej zostave podľahol "kniežatám" 1:3 a utrpel štvrtú prehru za uplynulých 10 stretnutí. Tréner Christophe Galtier priznal, že má plnú hlavu starostí. "Proti Monaku nám chýbala intenzita. Taký je súčasný stav mužstva, nedá sa to zakryť. Je to zvláštne, no tak to je. Je bizarné, že niečo také hovorí tréner PSG, no taká je realita," vyhlásil Galtier. PSG by rád odplatil Bayernu finálovú prehru v LM z roku 2020 v Lisabone (0:1).

Oba tímy sa stretli vo vzájomných dueloch aj v sezóne 2020/2021, vo štvrťfinálovom dvojzápase vtedy uspeli Parížania (3:2, 0:1). Tí sa však teraz trápia s maródkou a poklesom formy. "Mám obavy z utorkového zápasu. Máme oslabený tím, čelíme problémom. Fanúšikovia sú nahnevaní a ja ich hnev plne chápem," tvrdí kouč PSG, ktorý sa vyjadril aj k absentujúcim hráčom: "Nemyslím si, že Mbappe bude hrať. Čakajú nás aj ďalšie zápasy a nebudeme s ním zbytočne riskovať. Verím, že Verratti, Messi a ďalší hráči nastúpia."

Vlani PSG vypadol v osemfinále s neskorším šampiónom Realom Madrid, tentoraz by sa chcel dostať ďalej. V utorok však bude čeliť gólovej mašine, Bayern nastrieľal v uplynulých troch zápasoch dokopy 11 gólov. "Samozrejme, Bayern vzbudzuje svojou silou rešpekt. Musíme si zachovať chladnú hlavu. Potrebujeme menej rozprávať a viac robiť, správne analyzovať veci. Samozrejme, moji hráči majú svoju hrdosť, rovnako aj ja," povedal Galtier, na ktorého slová nadviazal stopér Presnel Kimpembe: "Potrebujeme sa zobudiť. Počítajú sa činy, nie slová."

Neymar a Kylian Mbappé.
V kabíne PSG to vrie: Najväčšie hviezdy sa mali dostať do konfliktu! Schytal to aj funkcionár Zobraziť článok

Bayern trikrát za sebou prešiel v LM cez osemfinále, vlani v dvojzápase zdolal rakúsky Salzburg. Na PSG sa naladil víkendovým víťazstvom v Bundeslige nad Bochumom (3:0). Napriek jednoznačnému skóre nebol tréner Julian Nagelsmann úplne spokojný. "Neukázali sme život, chýbala nám plynulosť. Málo sme sa hýbali. Vypracovali sme si obrovské šance, no chýbala nám presnejšia koncovka. Z oboch strán to nebol dobrý zápas. Ak budeme hrať rovnako aj v utorok, nebudem nám to stačiť," zdôraznil v rozhovore pre Sky Sport kormidelník Bayernu.

Ten už na začiatku januára zaujal vyjadrením na adresu zranenia Mbappeho. Nagelsmann neverí, že najlepší strelec MS v Katare proti Bayernu nenastúpi, podľa neho hrá PSG "iba poker". "Ak chceme uspieť, musíme podať v Paríži špičkový výkon, aj keby Mbappe nehral," poznamenal Nagelsmann v sobotu. Okrem dlhodobo absentujúcich Sadia Maneho či Manuela Neuera trápi zranenie aj Thomasa Müllera. Ten dal prvý gól proti Bochumu, no v polčase striedal. "Naznačil, že má trochu problémy s lýtkovým svalom. Verím však, že to nebude nič vážne. Nevyzerá to zle. Striedal som ho viac z preventívnych dôvodov, nechceli sme riskovať," vysvetlil Nagelsmann.

Úradujúci taliansky šampión AC Miláno túži odčiniť uplynulé nevýrazné výsledky v Serii A. "Rossoneri" prelomili sériu štyroch prehier vo všetkých súťažiach piatkovým ligovým víťazstvom nad FC Turín (1:0), na ktoré chcú nadviazať aj v osemfinálovom súboji LM proti Tottenhamu. Naposledy sa tieto dva tímy stretli v európskych pohárových súťažiach rovnako v osemfinále LM v roku 2011, Spurs vtedy triumfovali 1:0 gólom Petra Croucha. "Rossoneri" odohrajú svoj prvý zápas vo vyraďovačke LM od roku 2014. "Liga majstrov je to, po čom sme túžili a čo sme si zaslúžili," vyhlásil tréner AC Stefano Pioli.

"V tejto fáze je už každý súper mimoriadne ťažký, dvojnásobne to platí o anglických kluboch. Bude to náročný duel. Mám zmapovaný Tottenham veľmi dobre, poznám prácu trénera Antonia Conteho, minulý týždeň zaslúžene zdolali Manchester City. Naše víťazstvo nad FC Turín prišlo v pravý čas, zdvihlo nám sebavedomie, vyčistilo nám hlavy. Budeme pripravení odohrať zápas na najvyššej možnej úrovni. Ďakujeme fanúšikom, že nás podporovali v ťažkom období, v utorok ich budeme chcieť svojím výkonom potešiť," dodal.

Kouč "kohútov" Conte sa po operácii žlčníka zotavoval doma v Taliansku a trénerské úlohy zveril svojmu asistentovi Cristianovi Stellinimu. Spurs podávajú momentálne nevyrovnané výkony, po zisku skalpu Manchestru City (1:0) prehrali v sobotu na ihrisku Leicestru 1:4. "Tento tím musí niečo zmeniť. Nie iba z individuálneho hľadiska, Je to viac o chcení," povedal pre britské médiá Stellini, ktorý sa bude spoliehať na kanonierske schopnosti Harryho Kanea.

Valverde zachránil trénerovi Ancelottimu licenciu.
Majstrom sveta futbalových klubov sa stal Real Madrid: Valverde zachránil trénerovi licenciu! Zobraziť článok

"Podávať konzistentné výkony je dlhodobý proces, najmä mentálny. Musíme byť lepšie pripravené po psychickej stránke." Stellini sa vyjadril aj k zdravotnému stavu Conteho: "Túži sa vrátiť, je náš tréner. Chce byť čo najskôr späť, no musí si dávať pozor na svoje zdravie a byť opatrný." Odvety osemfinále sú na programe 8. marca.

Osemfinále Ligy majstrov - prvé zápasy:

Utorok 14. februára

21.00 AC Miláno - Tottenham Hotspur /rozhoduje Sandro Schärer (Švaj.)

21.00 Paríž Saint-Germain - Bayern Mníchov /Michael Oliver (Angl.)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});